26. 05. 2020 | Hlavní chody

Zeleninový pastýřský koláč

Zeleninový pastýřský koláč: Pastýřský koláč (Shepherd’s pie) je klasickým britským jídlem, který se nejčastěji vaří z jehněčího mletýho masa. Já jsem se ale rozhodla udělat tuhle klasiku trošku jinak a vyměnit maso za čočku. Směs čočky a zeleniny je krásně plná díky bylinkám a červenýmu vínu, takže se nemusíte bát, že by bez masa jídlo […]

24. 02. 2019 | Polévky

Vegetariánský boršč

Vegetariánský boršč Na to, že se boršč řadí mezi moje nejoblíbenější polívky vůbec, ho jím a vařím fakt málo. Absolutně netuším, proč to tak je, ale když ho vidím někde na meníčku, tak si ho hned okamžitě musím dát. Je to původně ukrajinská národní polívka, ale můžete se s ní hodně setkat i v Rusku, Polsku […]

02. 10. 2018 | Hlavní chody

Květák s míchaným vejcem

Květák s míchaným vejcem: Aneb klasickej květákovej mozeček. Upřímně ten název jídla nějak nemůžu vystát, takže jsem to přejmenovala. Doufám, že to nikoho nepohorší.. Adam tohle jídlo moc nemusí, takže vždycky využívám dny, kdy je pryč a dělám si ho jenom pro sebe. První porci jsem si dala s bramborem extra a do tý druhý […]

25. 09. 2018 | Hlavní chody

Salát z pečených brambor a rajčat

Salát z pečených brambor a rajčat: Jak už určitě víte, miluju jednoduchý a rychlý jídla, což tenhle recept zase krásně splňuje. Navíc tohle jídlo patří ještě do těch, který můžete dělat skoro celej rok. Samozřejmě na jaře si to krásně dokážu představit ještě s chřestem a v létě s mnohem chutnějšíma rajčatama. Každopádně i tak […]

07. 08. 2018 | Polévky

Studená polévka Gazpacho

Studená polévka Gazpacho: Lepší letní recept pro vás ani snad mít už nemůžu. Spousta zeleniny a bylinek, hodit do mixéru a za pár minut hotovo. Myslím, že nikomu se v kuchyni v tomhle počasí nechce vymejšlet nic složitějšího. Ani mě ne. Proto dělám vyzkoušený a osvěžující klasiky pořád dokola. Co se týče týhle studený polívky, […]

21. 06. 2018 | Zdravá strava

Melounový salát se sýrem feta

Melounový salát se sýrem feta: Neznám asi lepší salát do těch šílenejch veder. Meloun samozřejmě zná každej a v létě ho všichni jíme na kila, ale co takhle mu věnovat malinko víc času a udělat z něj plnohodnotný jídlo? Stačí přidat pár ingrediencí a z “obyčejnýho” melounu můžete mít super rychlý a zdravý jídlo. Já […]

07. 05. 2018 | Zdravá strava

Čočkový salát s gorgonzolou

Čočkový salát s gorgonzolou: Po roce jsem byla zase na kurzu vaření, kde se prezentovaly sýry s označením DOP. Když koupíte sýr s touhle značkou, máte záruku toho, že jde o tradiční italský výrobek a že kupujete opravdu kvalitní sýr, vyrobenej z kvalitního mléka a ve správný oblasti. Minulej rok jsem se tam od šéfkuchaře Leonarda Di Clemente […]

29. 04. 2018 | Snídaně

Bircher Muesli

Bircher Muesli: Za tím cizím názvem nehledejte nic složitýho. Je to vlastně ovesná kaše přes noc, kterou si dochucujete podle sebe. Základem je vločky přes noc (nebo prostě tak na 10 hodin) namočit do nějaký tekutiny. Za tu dobu totiž vločky tekutinu nasáknou a vznikne kaše. Vločky se tak nemusí vařit a jsou ještě výživnější. […]