Nejsem šéfkuchař ani kuchař, nejsem odborník, nejsem spisovatel a nejsem ani fotograf. Přesto tohle všechno dělám, protože mě to neskutečně baví a spojuje to všechny moje zájmy v jeden. Nečekejte dokonalost a nečekejte tady úroveň vysoký gastronomie. Jsem uplně obyčejná holka, co doma ráda uvaří něco dobrýho. V textech očekávejte hovorovou češtinu, protože to jsem prostě já a věřte, že se budu snažit, abych každej den byla zase o kousek dál…

A jak My Cooking Diary vzniklo?

Začala jsem vařit ve chvíli, kdy jsem se s přítelem Adamem odstěhovala od rodičů a nic jinýho mi vlastně ani nezbejvalo. Bylo mi devatenáct, byl to rok 2009 a každej večer jsem měla mámu na drátě a ptala se jí, co je to jíška, jak udělám omáčku a kolik mám dát soli do vody na brambory. Postavila jsem se k tomu dost čelem, nebrala jsem to jako povinnost, ale jako výzvu a začala se učit základy český kuchyně. Učila jsem se svíčkovou, koprovku, rajskou, jak se dělá zelí, jak se vůbec peče maso a bábovka. Ne, výsledek nebyl žádnej zázrak a ani pastva pro oči, ale bavilo mě to a já si tyhle svoje první kuchařský výtvory fotila a dávala je na svůj Facebook. Vždycky, když k nám pak někdo z kamarádů přišel na návštěvu, tak se očekávalo, že budu mít navařeno. A taky že jo. Jenže u tý český kuchyně jsem celkem dlouho zůstala a začalo se to projevovat…

Někdy na začátku roku 2014 jsem se na sebe podívala do zrcadla a rozhodla jsem se, že se sebou musím jednoznačně začít něco dělat. Myslím tím začít hubnout, protože to bylo něco strašnýho. Tak jsem přestala jíst ty český tučný věci, začala jsem kupovat víc zeleniny a začala jsem cvičit. Fotky toho, co jím, jsem dávala zas na svůj Facebook a všechny to dost bavilo a zajímalo. No a pak jsem taky zveřejnila fotku proměny po dvou měsících a v tu chvíli mě začali všichni bombardovat s všelijakejma dotazama ohledně jídla, pití, cvičení a tak. Přesně v tenhle moment mě napadlo, že si udělám na Facebooku svoji stránku, kam budu přidávat to, co vařím.

A protože jsem nevařila jenom zdravě pro sebe, ale i normálně pro Adama, rozhodla jsem se, že budu zveřejňovat všechno. V červnu jsem si založila na Facebooku stránku My Cooking Diary s tím, že to bude stránka, kam budu kamarádům dávat tipy na jídlo. K tomu jsem si pořídila i Instagram a tím to všechno začalo. Stala se z toho veřejná stránka o tom, co dělám, vařím a jím.

V únoru 2015 jsme se pak vydali s Adamem na naši vysněnou dvouměsíční cestu do JV Asie a já jsem to svejm sledujícím všechno dokumentovala přes Instagram. A oni to milovali. Počet sledujících se během naší cesty zdvojnásobil a já přijela domu s tím, že začnu pro tohle moje cestovatelský publikum přepisovat deník z cest. Já totiž píšu ráda. No ještě aby ne, když jsem studovala žurnalistiku, že jo. No a tak jsem začala psát deníky, díky kterejm se mi ozvala obrovská spousta lidí. Jenže něco vám řeknu. Ten Facebook mě začal postupně dost štvát. Zjistila jsem, že to co tam dám, zdaleka nevidí všichni, co mě sledujou. Taky se tam dost blbě dohledávaj recepty a taky se tam dost blbě čte ten deník. Takže to konečně chtělo, abych si udělala něco svýho. Něco, kam budu dávat deník a recepty, o co se budu starat, co bude přehledný a co bude jenom moje. No a tak se dostáváme až sem, k momentu, kdy oficiálně začínám blogovat…

Chci se zlepšovat, chci se naučit dobře a správně vařit i fotit, chci psát o všem tak, jak to vnímám já a chci, aby mě to všechno pořád tak moc bavilo.

A já doufám, že to bude dál bavit i vás, protože bez vás by tohle nikdy nevzniklo.

Děkuju, že mě sledujete!

K.