Podzimní salát s růžičkovou kapustou:

Sice je v názvu podzimní, ale myslím, že může bejt klidně i zimní a nebo si ho můžete udělat kdykoliv na něj dostanete chuť. Ingredience odpovídají ale spíš chladnější sezóně. Já obecně miluju kombinaci zeleniny a ovoce do salátů a právě, když je chladněji, mám moc ráda, když jsou saláty i s pečenou zeleninou. Zároveň mám víc chuť i na krémovější zálivky. V létě naopak preferuju spíš čerstvý ingredience s nějakou svěží zálivkou, abych si užila tu dokonalou chuť třeba letních rajčat.

Zálivka k tomuhle konkrétnímu salátu na někoho může bejt kvůli česneku a dijonský horčici ostřejší, tak doporučuju dát možná na začátek míň a pak případně podle chuti přidat.

Co budete potřebovat:

2 větší porce, 15 minut příprava + 30 minut pečení zeleniny

Na salát:

120 g čerstvého baby špenátu
1 sladká zralá hruška
velká hrst borůvek
velká hrst kešu oříšků
velká hrst sušených brusinek
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
sůl a čerstvě mletý pepř

Na pečenou zeleninu:

cca 15 menších brambor typu Grenaille
cca 500 g růžičkové kapusty
1 větší červená cibule
1  větší lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř

Na zálivku:

100 g zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce Worcesterové omáčky
1 menší stroužek česneku
nasekaná čerstvá hladkolistá petrželka
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Začala jsem tím, že jsem předehřála troubu na 180 stupňů a připravila si zeleninu k pečení. Brambory jsem omyla a rozkrájela na poloviny nebo čtvrtiny – záleží na velikosti brambory. Kapustičky jsem očistila od zvadlých nebo žlutých lístků, pokud nějaký jsou, případně odkrajuju větší nebo nehezký košťály (ty menší nechávám, kapustičky pak hezky drží) a rozkrájela jsem je na poloviny. V míse jsem smíchala brambory, kapustičky, med, olivový olej, sůl, pepř, promíchala jsem, přemístila do pekáče a dala do trouby péct na cca 30 minut doměkka a dozlatova. 

V mezičase jsem připravila zálivku. Tam jsem jenom smíchala všechny ingredience dohromady a ladila chuť podle sebe. Pokud je příliš hustá, klidně ji malinko nařeďte vodou. Není to ale většinou třeba, záleží na typu smetany nebo jogurtu, který použijete. Taky jsem si nakrájela hrušku na kostičky a nasekala petrželku nahrubo.

Upečenou zeleninu jsem nechala jenom lehce vychladnout a přimíchala k ní špenát, hrušku, borůvky, brusinky a oříšky (pro výraznější chuť oříšků doporučuju lehce opéct na suchý pánvi). Na závěr jsem salát přelila připravenou zálivkou a podávala.

Tak šup do kuchyně!

K.

Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.