Vosí hnízda:
Říkala jsem si, že recept na takovou klasiku, která je všude na webu, přece není potřeba dávat na blog. Jenže tolik zpráv, co mi přišlo s dotazem právě na něj, jsem ještě na blogu k nějakýmu receptu nezažila. Tak jsem se rozhodla, že když už to jedeme s mámou ve velkym, tak si najdu chvilku a zkusím to pro vás zdokumentovat.
Od spousty lidí jsem slyšela, že je pro ně příprava vosích hnízd to nejhorší z celýho cukroví a já se marně snažím zjistit proč. Nechápu, jak pro někoho může bejt tahle nepečená rychlovka třeba horší než linecký. Možná proto, že dřív byly jenom ty hliníkový formičky a šlo to z toho blbě vyklopit. Jenže dneska existuje už spousta vychytávek, který vám to fakt hodně ulehčí. Uvidíte je na fotkách.
Jinak co se týče cukroví obecně, tak mi taky často píšete, jestli znám nějaký zdravý alternativy ke klasickýmu cukroví. Určitě jich existuje spousta (použít můžete například i můj recept na raw kuličky), ale já mám prostě ráda to naše, tradiční. Nedokážu si představit, že na Vánoce peču nebo jím jiný cukroví, než to, na co jsem zvyklá už od dětství. Nějak by mi to k tomu nesedělo a budu na něm trvat vždycky i za cenu toho, že je to všechno jenom z másla a cukru:D
Co budete potřebovat:
1 hodina, cca 60 ks
Na těsto:
250 g piškotů
400 g cukru moučka
150 g změklého másla (né žádný Hery)
2,5 vrchovaté lžíce kakaa
5 lžic rumu
5 lžic mléka
Na náplň:
70 g cukru moučka
80 g změklého másla (né žádný Hery)
1 žloutek
rum podle chuti (musí být z krému cítít, ale přidávejte opatrně)
60 piškotů na přiklopení
formičku na vosí hnízdo + tvořítko na otvor pro náplň
cukr moučka na vysypávání formičky
Postup:
Nejdřív jsem si připravila těsto. Piškoty jsem rozmixovala a přidala k nim cukr, máslo a kakao. Do suchý směsi jsem udělala důlek a do něj dala rum a mlíko. No a nastala ta nejtěžší část. Rukama jsem začala těsto spojovat a snažila se z něj udělat kompaktní hmotu. Trvalo to tak deset minut určitě. Nejdřív se těsto drobilo, ale jak se máslo začalo pod rukama zahřívat, tak se začalo i víc lepit a spojovat. Chce to rozhodně trpělivost a silný ruce, je to celkem makačka. Těsto musí bejt pořádně propracovaný, nelepivý a nedrobivý. Pokud se vám těsto už dlouho drobí, přidejte ještě trošku mlíka.
Následovala příprava krému. Do mističky jsem dala máslo, cukr, žloutek a začala jsem mixovat (krém jde vypracovat i ručně stěrkou, ale trvá to zbytečně dlouho). Když se krém spojil, přilila jsem trošku rumu, znovu promixovala a ochutnala. Rum přidávejte podle svojí chuti, ale musí tam bejt cejtit.
Pak jsem začala dělat z těsta samotný hnízda. Formičku jsem vždycky vysypala v cukru moučka a dala do ní kousek těsta (dejte si víc cukru do mističky, ať v něm tu formičku vždycky jakoby vykoupete a pak přebytečnej cukr vyklepejte). Těsto jsem pak upěchovala prstama tak, aby ideálně končilo lehce pod hranou formičky. Pak jsem do těsta udělala tvořítkem otvor. Celou tu dobu jsem držela spoj formičky pevně prstama, aby se mi hnízdo nerozjelo. Spoj jsem pustila až ve chvíli, kdy byl hotovej otvor na náplň a hnízdo jsem opatrně vyndala. Občas se může stát, že když formičku otevřete třeba moc rychle, hnízdo se rozpojí. Pak těsto zmačkejte a zpracujte ho prostě znova. Takhle hotový hnízda jsem si dávala do stojánku přímo na tenhle typ cukroví (máma ho kupovala v Tescomě, stejně jako ty formičky).
Když jsem měla všechny hnízda ve stojánku, vzala jsem si pytlík, dala do něj krém a pak jsem mu ustřihla špičku. Pokud máte cukrářskej sáček (zapomněla jsem si ho na focení domů vzít), tak je to určitě lepší s tím, ale klidně můžete použít i starou dobrou klasiku – namazat hnízda nožem. Strašně to ale zdržuje a v tom množství, co to to děláme my, je to tímhle způsobem nepředstavitelný:D Hnízda jsem plnila krémem maličko nad okraj a na krém jsem pak nalepila piškot.
Hotový hnízda jsem pak dala na hodinu do chladna, aby zatuhly. Nejlepší je nechat je tak dva dny proležet, aby hezky změknul ten piškot dole, ale u většiny lidí to asi nevyjde, předpokládám…:)
PS: Hlavně používejte to změklý máslo, jinak to budete všechno dělat sto hodin…
Tak šup do kuchyně!
K.
Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU