Zapečené rajčatové noky:
V životě by mě nenapadlo, jakou spoušť způsobí tenhle recept. Občas, když teď nějaký recepty dělám, mám pocit, že nejsou nijak speciální a nikoho neinspirujou. Po zveřejnění těhle zapečenejch noků jsem měla ale na Instagramu asi 14 dní v kuse zaplněnou schránku fotkama od vás, jak je vaříte a jak jste z receptu nadšený. Proto musí mít čestný místo i tady na blogu. Je pravda, že je to hodně vděčný jídlo, který bude chutnat skoro každýmu. A já díky tomuhle popostrčení zjistila, že vás to jídlo ode mě fakt pořád hodně baví!
Výhodou je taky rychlá příprava, která je hlavně ve chvíli, kdy použijete už předem připravený bramborový noky. Doporučuju vybírat ideálně čerstvý z domácích výroben nebo prostě ty, který maj ve složení co nejmíň ingrediencí. Pokud se někdo pustíte do domácích, směle do toho, bude to určitě zas o kus lepší, jen bude recept časově mnohem náročnější. Receptů na domácí bramborový noky najdete pak určitě spoustu.
Co budete potřebovat:
2 porce, 30 minut
500 g bramborových noků
1 střední cibuli
1/2 menší cukety
50 g plátkové anglické slaniny
1 střední stroužek česneku
1 velká lžíce rajčatového protlaku
400 g drcených rajčat v plechovce
2 velké lžíce ricotty
1 velká hrst čerstvé bazalky
olivový olej a trocha másla na smažení
2x balení mozzarelly
70 g parmazánu
sůl a čerstvě mletý pepř
voda podle potřeby
Postup:
Cibulku a slaninu jsem nakrájela nahrubo, cuketu jsem rozkrojila na čtvrtiny a nakrájela na tenký plátky. Dala jsem rozehřát troubu na 220 stupňů a pokud máte, použijte funkci gril. Zapeče vám to ale i klasickej program. Do kastrůlku nebo na hlubší pánev (použijte takový nádobí, který může pak rovnou do trouby nebo pak použijte zapékací mísu) jsem dala rozehřát olivový olej s máslem a na středním stupni na něm opekla společně cibuli, slaninu a cuketu dozlatova. Přidala jsem na minutu pak rajčatový protlak, prolisovanej česnek a společně jsem ještě tak minutu opékala. Směs jsem zalila drcenými rajčaty, osolila, opepřila a nechala trochu probublat. Omáčku jsem ochutnala a doladila ještě solí a pepřem. To záleží na chuti každýho z nás. Po chvíli vaření jsem přidala ricottu, čerstvou bazalku, bramborový noky a promíchala jsem. Pokud je omáčka hodně hustá, podlijte ji trochou vody. Stačí ale opravdu maličko.
Noky jsem v omáčce nechala pár minut (3-5 minut) změknout (nijak je nepředvařuju), pak jsem hrnec odstavila z plotny a do směsi natrhala jednu mozzarellu. Promíchala jsem, horní část zasypala nastrouhaným parmazánem, natrhanou druhou mozzarellou a takhle připravený dala na pár minut zapéct do trouby. Do trouby se vždycky průběžně dívám a neodcházím nikam daleko. Chci, aby se sýr nahoře roztekl, lehce zezlátnul, ale nechci, aby se vysušil. Občas to může bejt fakt rychlý, tak je lepší bejt blízko.
Hotový noky zdobím čerstvou bazalkou a podávám ideálně hned čerstvý a teplý.
Tak šup do kuchyně!
K.
Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.