Veganské kari s quinoou:

Hned jak vyšel další díl kuchařky od Elly Woodward, musela jsem ho mít. A taky jsem moc dlouho nečekala a hned z ní i něco uvařila. Měla jsem doma quinou, cizrnu a kokosový mlíko, takže nebylo co řešit a udělala jsem tohle skvělý kari! Chutě, suroviny a postupy se v knížce celkem dost opakujou, ale mění se různý kombinace, takže je tam zase spousta nový inspirace. Brzo vám vydám recenzi na celou kuchařku, ať víte, co vás v ní čeká. (Recenze tady)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

500 g nových brambor (používám ty malý brambůrky)
400 ml kokosového mléka
400 g cizrny v plechovce
400 g krájených rajčat v plechovce
200 g bílé quinoi
100 g baby špenátu
cca 300 ml vroucí vody
3 stroužky česneku
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého chilli
1 lžička sušeného chilli (může být i kousek čerstvého kdo má rád)
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky mleté kurkumy
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvý koriandr

Postup:

Nejdřív jsem si omyla brambory a dala je i se slupkou vařit do trochu osolený vody doměkka (cca 30 minut). Brambory jsem pak rozkrojila napůl a společně s prolisovaným česnekem a vším kořením jsem je trošku orestovala na pánvi. Pak jsem přidala kokosový mlíko, krájený rajčata, quinou a zalila všechno vroucí vodou. Pořádně jsem směs promíchala, osolila, opepřila a nechala vařit dalších 30 minut, dokud quinoa nebyla hotová (musí malinko na zkus křupnout, ale nesmí být trvdá ani rozvařená). Během vaření jsem směs každou chvílku míchala, aby se nepřipalovala a občas jsem přidala ještě trošku vody. Řekla bych, že celkově jsem tam nalila tak 500 ml, z původních 300 ml, co jsou v původním receptu. Řiďte se konzistencí. Když quinoa nebude ještě hotová a směs se bude připalovat, podlejte ji. Na posledních pět minut jsem pak přidala špenát, propláchnutou cizrnu a ve chvíli, kdy špenát změknul, tak bylo hotovo.

Na závěr jsem kari ještě dochutila trošku solí a na talíři jsem ho posypala čerstvým koriandrem.

Tohle jídlo je naprosto podle mejch chutí! Vůbec mi u něj nechybí maso. Stačí, že je dobře kořeněný a díky quinoe i dost sytý.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA