Tabouleh z konopného semínka s rybou:
Nedávno jsem byla pozvaná na akci, kde vařila Karolína Kamberská svoje nové recepty. Kromě plněných lilků a čokoládových tartaletek s pomerančem jsme tam dělaly i Tabouleh. Ten dělám klasicky s bulgurem, kuskusem nebo quinoou. Karolína ho tam ale dělala z konopnýho semínka a tenhle nápad mě naprosto nadchnul. Proto jsem se hned rozhodla si ho udělat doma znovu a nafotit ho i pro vás. Na léto je to totiž naprosto ideální jídlo. Buď samotný nebo jako super příloha na grilování. Určitě vyzkoušejte, je to strašně jednoduchý. Navíc je to bezlepkový a pokud k tomu nebudete dělat rybu, tak i veganský a raw.
Co budete potřebovat:
30 minut, 4 porce
Na tabouleh:
200 g konopného semínka
5 větších rajčat
1 malá červená cibule nebo 1/2 větší
dvě hrsti čerstvého koriandru
dvě hrsti čerstvé máty
dvě hrsti čerstvé hladkolisté petrželky
Na zálivku:
50 ml extra panenského olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky skořice
sůl a čerstvě mletý pepř
Na rybu:
Pražma královská, okoun, platýz, losos, treska, pstruh – je to naprosto na vás, já použila tentokrát pražmu
větší plátek másla
sůl a čerstvě mletý pepř
trocha citrónové šťávy na rybu podle chuti
Postup:
Ze všeho nejdřív jsem si udělala zálivku. Olej jsem smíchala s citrónovou šťávou, přidala jsem koření, sůl a čerstvě mletý pepř. Pořádně jsem promíchala a dala stranou. Pak jsem si nakrájela najemno cibuli, na menší kostičky rajčata a bylinky jsem si nasekala nadrobno. Zeleninu jsem si pak s bylinkama nasypala do misky, přidala jsem konopný semínko a zalila připravenou zálivkou. Pořádně jsem promíchala a podle chuti ještě dosolila nebo dokořenila.
Rybu jsem si osolila a opepřila z obou stran a dala kůží dolů na rozpálený máslo. Já měla rybu malou a tenkou, takže stačily tak tři minutky dohromady. Řiďte se ale tloušťkou ryby. Kůže by měla být pěkně opečená. Na závěr rybu můžete ještě zakápnout troškou citrónový šťávy.
Tak šup do kuchyně!
K.