Rajčatová polévka:

Italská kuchyně je jedna z mejch nejoblíbenějších. Takže dost často dělám italskou polívku z čerstvejch rajčat, která patří hned po vietnamský Pho k mejm TOP. Doporučuju určitě vybírat dražší a lepší rajčata. Čím budou červenější, tím líp budou chutnat a bude míň práce s dochucováním…

p8260551

Co budete potřebovat:

4 porce, 30 minut

1 kg rajčat
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 bílá bagetka (nebo kousek jiného bílého pečiva)
1 velký rajčatový protlak (115 g)
2 dcl vody nebo vývaru
hrst bazalky
cukr krystal
sůl a pepř

Pečivo k podávání

Postup:

Rajčata potřebujou nejdřív zbavit slupky. Toho jsem docílila tak, že jsem všechny rajčata nařízla ve spodní části do kříže a zalila jsem je na dvě minuty vařící vodou. Vodu jsem pak slila a slupka šla jednoduše odstranit. Oloupaný rajčata jsem krájela zhruba na osminky. V hrnci jsem nechala na rozpálenym oleji změknout najemno pokrájenou cibulku a pak jsem přidala i najemno nakrájenej česnek. Zhruba po minutě jsem přidala protlak, po další minutě nakrájený rajčata, sůl a pepř a počkala jsem, až rajčata pustí šťávu.

Směs jsem nechala pár minut provařit a pak jsem ji rozmixovala. Podle konzistence je potřeba přidávat vývar (vodu) nebo bílý pečivo. Pokud mám polívku hustou, rozředím ji, pokud moc řídkou, přidávám pečivo. Když se mi poštěstí, nepoužívám ani jedno, protože konzistence je hned napoprvé ideální. Záleží jenom na rajčatech. Na závěr vaření polívku dochucuju bazalkou, solí, pepřem a pokud je kyselá, tak i cukrem. Podávám s tmavým chlebem nebo bagetkou.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA