Punjabi Dal Makhani:

Česky bych tohle jídlo nazvala nejkrémovější čočka na světě! Kdo mě sleduje delší dobu tak ví, že miluju všechny indický, thajský, vientamský, japonský a celkově asijský jídla. Nechápu proto, jak jsem mohla neznat tohle dokonalý indický jídlo z černý čočky. Jedla jsem ho poprvý v Londýně v úžasný indický restauraci Dishoom (pokud někdy na tuhle restauraci narazíte, určitě běžte) a sedla jsem si z něj na zadek. Po příjezdu z Londýna domů jsem hned začala koukat na různý videa a recepty a snažila jsem se dopátrat přesnýho receptu na verzi z restaurace. Recepty se celkem liší, tak jsem si zas udělala takovou svoji verzi, ale základ je jasnej – hodně másla, čočky a koření.

Tohle jídlo je neskutečně krémový a plný chuti. Je to právě díky velkýmu množství másla a smetany (žádná dietka) a taky díky délce vaření. Vaří se dlouho. Není tak těžký na samotnou přípravu ani ingredience, toho se neděste hned na začátku, ale na čas. Indové tohle jídlo vaří hlavně na velký rodinný sešlosti nebo když přijde návštěva a chtějí něčím ohromit. Tak doufám, že ta úžasná chuť ohromí i vás! Já jsem se do tohodle jídla nejvíc zamilovala! A fakt se nenechte odradit delším seznamem ingrediencí a postupem..

Jinak co se týče porcí, tak toho dělám vždycky fakt hodně (možná je to i víc než těch 6 porcí), takže pokud chcete míň, určitě si ingredience vydělte.

Co budete potřebovat:

6 porcí, 20 minut příprava + 2-4 hodiny vaření + namáčení luštěnin přes noc

Na čočkový základ:
350 g černé čočky
100 g červených fazolí (můžou být i menší červené adzuki fazolky)
3 bobkové listy
20 g oloupaného zázvoru v celku
1 vrchovatá lžička soli
1/2 lžičky koření garam masala
1/2 lžičky koření mletý koriandr
1 stroužek česneku v celku
2 litry vody

Na rajčatový základ:
2 lžíce slunečnicového oleje
30 g zázvoru
2 šalotky
2 stroužky česneku
2 lžičky koření garam masala
2 lžičky koření mletý koriandr
1 lžička mletého kajenského pepře
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička soli
2 lžíce rajčatového protlaku (kupuju Alnatura nebo Mutti)
400 g drcených rajčat (Mutti nebo Valfrutta)
150 g másla
200 ml smetany ke šlehání 31%
voda podle potřeby

Na dokončení:
trochu smetany ke šlehání na ozdobu
čerstvě nasekaný koriandr

Postup:

Nejdřív je potřeba namočit fazole a čočku alespoň na 8 hodin do velkýho množství vody. Já to dělala přes noc a dohromady ve společný míse. Ráno jsem směs propláchla a dala do velkýho hrnce společně se vším ostatním (voda, koření, zázvor a česnek) vařit na mírnej plamen tak hodinu a půl pod pokličku. Po uvaření jsem ze směsi vyndala bobkový listy, zázvor a celej česnek.

V mezičase jsem nakrájela šalotku najemno, oloupala a nastrouhala zázvor a nasekala najemno česnek. Těsně před koncem vaření čočky a fazolí jsem v dalším hrnci začala dělat rajčatovej základ. Na oleji jsem si nechala trošku změknout šalotku, pak jsem přidala česnek a chvíli na to najemno nastrouhanej zázvor. Přibližně půl minutky jsem nechala rozvonět a pak jsem přidala všechno koření a rajčatovej protlak. Směs jsem nechala další minutu opéct a pak jsem přidala drcený rajčata a nechala přivést k varu. Ve chvíli, kdy se začal rajčatovej základ vařit, jsem přidala sůl a směs uvařený čočky a fazolí. Všechno jsem pořádně promíchala dohromady, stáhla plamen na úplný minimum a nechala vařit minimálně dvě hodiny.

Čím dýl tohle jídlo vaříte, tím líp. Když jsem se ptala přímo v Dishoomu, jak jídlo vaří, neřekli mi recept, ale že ho vaří vždycky celou noc. Když ho dělám doma, vařím ho minimálně čtyři hodiny. Na moji food akci Food Blog Market jsem ho vařila asi 8, možná 10 hodin. Čím dýl se totiž jídlo vaří, tím víc se luštěniny rozpadají a tím krémovější a plnější pak jídlo je. Pokud ho nechcete vařit tak dlouho, doporučuju během vaření vařečkou o stěny hrnce luštěniny rozmačkávat. Tím urychlíte tenhle proces.

Během vaření taky doporučuju dost často jídlem míchat, aby se nepřipálilo. Důležitý je mít plotnu na co nejnižší stupeň. Podle potřeby a hustoty jsem pak během vaření přidávala vodu a ochutnávala. Většinou přidávám ještě sůl a znovu koření – já mám totiž ráda fakt výrazný chutě, ale množství koření musí každej zvolit sám. Vždycky přidávejte všeho radši míň a postupně. Jídlo by ale mělo bejt fakt výrazný a lehce pikantní po kajenskym pepři. Po několika hodinách vaření jsem přidala máslo a nechala směs ještě pořádně provařit. Na úplný závěr jsem přidala ještě smetanu (v pokojový teplotě) a nechala finálně projít varem.

Při servírování jsem na jídlo dala ještě trochu smetany na efekt a nasekanej čerstvej koriandr.

Přílohu můžete dát ideálně buď rýži basmati nebo indickej chleba naan. V trošku víc barbarský verzi s naším českým chlebem nebo prostě jen tak samotný.

Jinak ještě malá rada..Nejlíp chutná druhej den!

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.