Pesto z medvědího česneku:
Přiznám se, že jsem ho poprvé jedla a použila teprve letos. Hodně jsem toho o něm četla, hodně jsem toho o něm slyšela (je hodně zdravej), ale nějak jsem se k němu pořád nemohla dostat. A protože jsem nevěděla, do čeho jdu, šla jsem na jistotu a udělala z něj pesto. Připomíná mi chuťově takovou ostřejší pažitku s lehce česnekovou chutí, což je na pesto naprosto ideální ingredience.
Kupovala jsem svazek na farmářskejch trzích za 30 Kč, ale pokud víte, kam na něj zajít, můžete si ho natrhat i někde v lese. Pokud se nedostanete ani na ty trhy, viděla jsem ho prodávat i v Albertu a podle informací od ostatních ho najdete i v Makru nebo v Lidlu.
Co se týče množství ingrediencí do pesta, tak vše dělejte podle svojí chutě. Někdo má rád tekutější pesta, někdo ty hutnější, někdo solí míň a někdo zase víc. Hlavně pořád ochutnávejte a přidávejte podle toho, co chybí vám. Opatrně hlavně s pepřem, česnek je totiž sám o sobě hodně štiplavej.
Co budete potřebovat:
Svazek medvědího česneku
Parmazán
Olivový olej
Sůl a špetku pepře
Pokud máte rádi, můžete přidat i ořechy (vlašské, piniové, kešu…).
Postup:
Všechny ingredience jsem dala do mixéru a mixovala jsem dohladka. Podle chuti a konzistence jsem pak postupně přidávala olivovej olej, parmazán a sůl.
Takhle připravený pesto, pokud ho zalijete pořádně olejem, vám v lednici vydrží opravdu dlouho. Nám ale z lednice zmizelo za dva dny. Dát si ho můžete jen tak na opečenej chleba nebo ho třeba zamíchat do těstovin.
A pokud se vám nechce dělat s pestem, namažte si chleba máslem, posolte si ho a listy medvědího česneku nasekejte jen tak na chleba.
Tak šup do kuchyně!
K.