Nártičův cheesecake s borůvkami:
To jsme takhle byli jednou na narozeninovym pikniku v Grébovce a byla tam spousta skvělýho domácího jídla. No a mně tam kromě dalších věcí děsně chutnal tenhle čískejk od mýho šikovnýho kamaráda Honzika alias Nártiče (proto ten název, kdyby se někdo divil)! Vzala jsem si hned recept, přidala jsem tam borůvky a olalaa, dokonalej dort byl na světě.
Co budeme potřebovat:
Korpus:
200g Bebe dobré ráno (mohou být i jiné sušenky)
70g másla
Náplň:
100g cukr moučka
50g smetany na vaření
50g smetany na šlehání
2 vajíčka
1 lžička kukuřičného škrobu
Půlka citronové kůry
Šťáva z půlky citrónu
2x sýr Philadelphia
borůvky podle chuti
Dortová forma 20cm
Postup:
Troubu jsem si předehřála na 180 stupňů.
Jako první jsem sušenky rozdrtila v mixéru, přilila jsem k nim rozehřátý máslo a všechno jsem pořádně promixovala. Vzniklou hmotu jsem rozprostřela lžící na dno formy a cca dva cm do okrajů. Pak jsem korpus dala chladit do lednice.
Sýry jsem dala do mísy a utřela jsem je dohladka. Pak jsem přidala cukr, vajíčka a promíchala jsem to. Ke směsi jsem přilila smetany, pak jsem přidala citrónovou kůru, šťávu a nakonec škrob. Všechno jsem důkladně promíchala a dochutila jsem ještě trošku citrónem (tohle dělejte podle svý chuti).
Na ztuhlej korpus jsem nasypala trochu borůvek a vylila jsem na ně připravenou směs. Borůvky jsem dala trošku i navrch. Na vysokej plech jsem si nalila vroucí vodu tak do 2 cm, kraje a spodek formy s dortem jsem pořádně zabalila do alobalu, aby nám tam nevtekla voda, a formu jsem dala na plech.
Plech jsem dala do trouby, troubu jsem snížila hned na 150 stupňů a dort jsem pekla cca 40-50 minut. Záleží fakt na troubě. Já na posledních 10 minut přidávala stupně na 160 ještě a pekla jsem ho celkově asi 45 minut. To, že je dort hotovej, jsem poznala tak, že když jsem s ním trošku zatřásla, na krajích byl tuhej a uprostřed se lehce klepal. Po upečení jsem nechala dort vychladnout, ozdobila jsem ho borůvkama, kouskem limetky a mátou.
Tak šup do kuchyně!
K.