Maminčiny palačinky:
Nedávno mi máma říkala, že jsou to vlastně palačinky od babičky. Ta by zas určitě řekla, že je to recept od prababičky a takhle by to šlo do nekonečna. Je to prostě rodinnej recept, stejně jako všechny ostatní recepty, který mám na český klasiky. Tyhle palačinky jednoduše miluju a to i přes to, že jsou celkem kalorická bomba. Nejlepší je k nim domácí meruňková marmeláda od dědy nebo nějaký ovoce. V dochucení a zdobení se pak už meze každopádně nekladou.
Recept je zajímavej hlavně tím, že olej dáváme už do těsta a pak se nemusí přidávat skoro vůbec na pánev. Jenom na začátku na první kousek.
Co budete potřebovat:
20 – 30 minut, cca 12-15 palačinek
4 šťastná vajíčka
400 g hladké mouky
1 vanilkový cukr (nebo 20 g cukru smíchaného se špetkou pravé vanilky)
1 litr mléka (může být kokosové, mandlové, kravské..)
200 ml slunečnicového oleje
1⁄2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
Domácí marmeládu a ovoce podle chuti na dokončení
Postup:
Nejdřív v míse smíchejte všechy ingredience na těsto. Pokud budete míchat ručně, doporučuju smíchat nejdřív suchý a tekutý ingredience zvlášť. Jinak použijte klidně robot s metličkami nebo mixér. Jde o hlavně o vytvoření co nejhladšího těsta. Na středně rozpálenou pánev pak nalijte trošku oleje a rozetřete ho mašlovačkou.
Těsto nalijte na pánev a krouživými pohyby ho rovnoměrně rozprostřete. Dávkování těsta samozřejmě musíte přizpůsobit velikosti pánve a naběračky. Snažím se vždycky dělat palačinky co nejtenčí. Trvá asi jednu až dvě palačinky, než se pánev rozpálí na ideální teplotu. Pak už to jde samo a olej na pánev už není potřeba. Pokud teda používáte nepřilnavou pánev. Každopádně první palačinka se nikdy nepovede, takže se na začátku určitě netrapte, kdyby se něco nedařilo. Palačinky jsou hotový dost rychle, takže doporučuju neodcházet a pořád na ně koukat. Většinou stačí tak půl minuta z každý strany, ale záleží na tloušťce těsta samozřejmě. Sledujte hlavně barvu palačinek, ať se nepřipálí.
Hotový palačinky servírujte podle chuti s domácí marmeládou, čerstvým ovocem, jogurtem, oříškama, šlehačkou..Záleží opravdu na vás.
Pokud se rozhodnete pro omáčku z mraženého nebo čerstvého ovoce, stačí ho dát do kastrůlku, lehce podlít vodou a přidat cukr podle chuti. Pak nechat provařit, dokud se ovoce nerozvaří na omáčku a do požadovaný konzistence.
Tak šup do kuchyně!
K.
Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.