Lilkové lasagne:

Lilkový lasagne jsou taková odlehčená verze těch klasickejch. Místo bešamelu jenom mozzarella, místo masa jenom rajčatová omáčka a místo těstovin lilek. Jasně, že to nechutná tak, jako ty klasický, ale věřte, že jsou taky moc dobrý. Pokud někdo hodně řeší zdravou stravu, tak doporučuju vynechat parmazán. Já ale o titul Miss Fitness neusiluju, takže si ho jednou za čas ráda hromadu dám a klidně tomu říkám zdravá strava. Ta je totiž hodně i o zdravym rozumu♥

Pa031783
Co budete potřebovat:

2 porce, 1 hodina + 20 minut vypocení lilku

1 velký lilek
1 střední mrkev
1 menší červená cibule
1 větší česnek
2 lžíce rajčatového protlaku
2 plechovky krájených rajčat
1 balení mozzarelly
čerstvá bazalka
parmazán
olivový olej
třtinový cukr nebo agáve sirup na doslazení
sůl a čerstvě mletý pepř

pečící papír, zapékací mísa 15×20 cm

Postup:

Začala jsem lilkem. Omyla jsem ho, osušila a nakrájela na asi půl centimetru široký plátky nebo kolečka. Na fotce můžete vidět, že v krájení jsem absolutně marná. Příště půjdu do těch koleček radši. Lilek jsem naskládala na plech, kterej jsem vyložila pečícím papírem (na papír jsem na začátku zapomněla, takže na fotce není, ale dejte ho tam určitě) a pak jsem lilek osolila. Osolenej lilek jsem nechala takhle asi dvacet minut “vypotit”.

Mezitím jsem si udělala omáčku. Cibuli jsem si nakrájela nahrubo, mrkev najemno a česnek na plátky. Nejdřív jsem na trošce oliváče opekla cibuli s mrkví dozlatova a pak jsem asi na minutu přidala česnek. Do týhle směsi jsem přidala rajčatovej protlak, kterej jsem spolu se směsí zase chviličku opejkala. Pak jsem přidala krájený rajčata, sůl, pepř, trošku jsem směs osladila (pokud používáte agáve tak pozor, sladí hodně) a nechala pět minut provařit. Na závěr jsem přidala i čerstvou bazalku. Důležitý je, aby směs byla dobře ochucená, je v jídle nejvýraznější. Takže pořád ochutnávat a přidávat sůl, pepř a něco na doslazení, dokud to není ono.

Vypocenej lilek (znamená to, že pustil vodu) jsem otřela papírovou utěrkou, lehoučce pokapala oliváčem a dala ho do trouby trošku opéct na 180 stupňů asi na patnáct minut. Troubu jsem po opečení lilku nechala předehřátou na 180 stupňů, natrhala jsem si mozzarellu (kdo neřeší tolik zdravou stravu, tak dá klidně dvě balení, protože čím víc, tím líp) a začala jsem skládat vrstvy do zapejkací mísy. Nejdřív jsem dala rajčatovou směs, pak lilek, pak zas rajčata, mozzarellu, trochu bazalky a opakovala jsem, dokud jsem mísu nezaplnila. V horní vrstvě mám na fotce mozzarellu a bazalku (jinak to neni fotogenický), ale obojí jsem pak našťouchala dovnitř omáčky, aby se mi to nahoře nespálilo.

Takhle připravený lasagne jsem dala do trouby asi na dvacet pět minut. Pár minut před koncem pečení jsem na ně ještě přidala parmazán. Ten by se měl nahoře krásně roztéct, ne připálit. Hotový lasagne jsem podávala s čerstvou bazalkou.

Tak šup do kuchyně!

K.

Pa031620
Pa031627
Pa031635
Pa031640
Pa031662
Pa031669
Pa031676
Pa031691
Pa031686
Pa031713
Pa031774
Pa031779