Kuřecí satay s quinoa salátem:

Tak třeba tohle jídlo jsem vůbec neplánovala dělat, ale z červenýho kari mi zbylo doma kuřecí maso, tak jsem trošku zaimprovizovala. Mám doma taky dost velký zásoby quinoi, tak jsem se z ní rozhodla k tomu udělat salát. Do toho jsem dala zeleninu, kterou jsem zrovna měla, ale hodí se do něj cokoliv, co máte rádi. Klidně i nějaký ovoce jako je mango by se dalo použít. Jak říkám, byla to improvizace a vy můžete použít jednotlivý části tohodle receptu klidně samostatně. Takovej quinoa salát já mám ráda i samotnej♥

P9201136
Co budete potřebovat:

2 porce, 40 minut

Na maso:

2 kuřecí prsa
5 lžic sweet chilli omáčky
1 a 1/2 lžíce sojovky (lepší je sladká)
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky prolisovaného česneku
1 lžička nastrouhaného zázvoru

Na salát:

150 g quinoi (já použila mix červené a bílé)
1,5 litru vody (může být i vývar)
1 větší stroužek česneku
2 jarní cibulky
hrst lusků cukrového hrášku
1/2 cukety
10 cherry rajčat
pár koleček chilli papričky
trocha citrónové šťávy
hrst čerstvého koriandru
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

dřevěné špejle

Postup:

Začala jsem masem. Kuřecí prso jsem si rozřízla tak, aby bylo všude stejně vysoký a přes potravinovou fólii jsem ho trošku naklepala, aby z něj byla placka cca půl centimetru vysoká. Spousta lidí dělá tenčí plátky, ale mně přijde, že když je to trošku vyšší, tak je to pak víc šťavnatý. Z placky masa jsem nakrájela co nejdelší proužky, který byly asi čtyři centimetry široký. Pak jsem si smíchala všechny ingredience na marinádu a maso do ní naložila.

Maso jsem nechala naložený a připravila jsem si mezitím  salát z quinoi. Tu jsem nejdřív propláchla v nějakym sítku s malinkejma dírkama. O tom sítku říkám schválně, protože já ji poprvý chytře nasypala do sítka s většíma dírkama a měla jsem ji po celý kuchyni. Pak jsem ji dala do hrnce, zalila dostatkem vody a vodu osolila cca jednou zarovnanou lžičkou soli. Neřídím se v tomhle návodama na obalu, protože když jsem to tak udělala, voda se strašně rychle vypařila a quinoa se mi připálila. Proto je lepší tam nalít vody dost a pečlivě kontrolovat, jestli je quinoa už hotová. Já ji vařila asi 15 minut. To, že je hotová poznám tak, že z kuliček vykouknou takový bílý klíčky, ale když do ní kousnu, ještě trošku křupne. Hotovou jsem ji hned přelila do sítka (uvařená je už větší, tak snad nepropadne) a propláchla jsem ji pořádně studenou vodou. Pokud quinou nepropláchnete, bude se vám lepit a nedosáhnete tý hezký sypký konzistence. Pokud chcete dělat třeba quinoa burger, určitě je lepší ji nechat lepivější a neproplachovat.

Cuketu jsem nakrájela na větší kousky, jarní cibulku a chilli na kolečka a česnek na plátky. Na trošce olivovýho oleje jsem osmažila doměkka cuketu a přidala k ní lusky. Když lusky trošku změkly, přidala jsem chilli, česnek a jarní cibulku. Všechno jsem společně nechala ještě dvě minutky opéct a stáhla jsem z plotny. Zeleninu jsem smíchala s hotovou quinoou, přidala jsem na čtvrtky nakrájený cherry rajčata a ochutila jsem ještě citrónovou šťávou, solí a pepřem. Na závěr jsem do salátu nasekala ještě čerstvej koriandr.

Plátky masa jsem pak napíchala na špejle jako vlnku. Představte si, jakože vyšíváte. Při krájení masa se vám může stát, že budete mít maso třeba na delší proužek a pak na dva kratší. Vůbec to nevadí, napíchněte klidně dva kusy masa na jednu špejli. Na rozpálenou pánev (nejlepší je použít grilovací) jsem dala trošku olivovýho oleje a maso jsem opejkala tak dvě až tři minutky z každý strany dozlatova. Před tím, než jsem maso dala na pánev, jsem se snažila okapat co nejvíc marinádu, aby se zbytečně nepřipalovala.

A takový upozornění na závěr – pozor na kurkumu. Strašně barví žlutě, tak si pak co nejdřív umejte ruce a pracovní desku, až budete napichovat to maso.

Tak šup do kuchyně!

K.

P9201059
P9201063
P9201067
P9201077
P9201084
P9201094
P9201100
P9201124
P9201131