Kotleta s Loumovic libečkovým dipem:
V tomhle receptu nejde o brambory, ani o kotletu. Jde tady o ten libečkovej dip. Pamatuju si, jak mi moje kamarádka Péťa poprvý říkala, že její brácha dělá takovou strašně dobrou omáčku z libečku a rajčatovýho protlaku. Moc jsem si to neuměla představit, ale pak jsem měla na jednom pikniku možnost tuhle libečkovou věc zkusit a naprosto jsem se zamilovala. Je to fakt strašně jednoduchý, strašně dobrý a univerzální. Takže tímto děkuju Honzovi Loumovi za super recept, všechna sláva jde s touhle věcí rozhodně za ním:) A vy to určitě vyzkoušejte taky, je to totiž fakt skvělý jak k masu, tak jenom samotný třeba na opečený bagetce. Já to třeba teď dávala i pod maso do domácího burgeru. A kdyby nebyl doma tehdy Adam, tak si to udělám doma jenom s kopou těch brambor bez kotlety:D
Co budete potřebovat:
2 porce, 35 minut
2 vepřové kotlety (tyhle byly z řeznictví Naše maso – jsou dražší, ale fakt stojí za to jednou za čas)
4 velké brambory
1 lžička mletého kmínu
2 velké hrsti libečku
100 g rajčatového protlaku – cca 4 lžíce (já používám ten z tuby z Marks & Spencer nebo od Alnatura z DMka)
1 malý stroužek česneku
2 lžíce extra panenského olivového oleje + olej na brambory
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Ze všeho nejdřív jsem si oloupala brambory a nakrájela je cca na půl centimetru silný plátky. Omyla jsem je vodou a osušila utěrkou. V misce jsem je pak smíchala s olejem, solí a mletým kmínem. Plátky brambor jsem naskládala na plech s pečícím papírem a na 180°C jsem brambory pekla přibližně 20 minut, dokud nezezlátly. Mezitím jsem si připravila dip. Libeček jsem nasekala najemno (vždycky si ho nejdřív otrhám a používám jenom ty lístky bez stonků), přidala jsem k němu prolisovanej česnek, rajčatovej protlak, olej, sůl a pepř a všechno jsem pořádně promíchala. Pak je potřeba ochutnávat. Nepřehánějte to ani s olejem, ani s česnekem. Dominovat by tam měl fakt ten libeček. To množství oleje i protlaku je přibližný, takže si dejte do misky vždycky nejdřív míň a pak přidávejte. Konzistence by měla bejt hustší, jako je ukázaný na fotce.
Kotlety jsem si podle rady přímo v řeznictví nařezala na tučný části a u kosti a jenom je osolila a opepřila. Na rozpálený pánvi jsem pak nejdřív opekla tučnej kraj kotlety (z toho se mi krásně pustil tuk, takže jsem nepotřebovala žádnej olej) a pak jsem je opejkala asi tři minuty z každý strany. Na pánev jsem během toho dala vždycky pokličku. Přiznám se, že je pro mě maso a jeho propečení celkem výzva. Beru to na vaření jako asi nejtěžší věc obecně. Dost často se mi u kotlety stává, že jí mám moc propečenou. Nějak na to nemám pořád žádnej správnej fígl, takže jestli něco máte, sem s tím:) Tahle se po delší době ale fakt povedla. Asi to bude taky tím, že byla hodně kvalitní a vysoká.
Jinak pokud nemůžete sehnat libeček, tak jsem ten dip zkoušela i s hladkolistou petrželkou a taky byl moc dobrej. S libečkem pro mě ale pořád zůstavá nejlepší♥
Tak šup do kuchyně!
K.