Jarní bramborový salát:
Vzpomínám si, že tenhle salát byl můj úplně první příspěvek na mojí stránce na Facebooku. Takže vlastně úplně první příspěvek na blogu, dalo by se říct. Připomněla mi to oslava mojí mámy a tety, kde byl na menu. A jelikož mi od vás přišla spousta zpráv s žádostí o recept, rozhodla jsem se ho dát i na blog. Já ho mám ráda i jenom tak samotnej, ale ideálně se hodí jako studená příloha k masu. Je to taková dietnější a rychlejší verze ke klasickýmu bramborovýmu salátu, která se hodně používá v Rakousku. Tak snad vám taky zachutná♥
Co budete potřebovat:
800 g uvařených brambor (nejlépe salátových)
1 střední cibule
1 střední červená cibule
150 g kyselých nakládaných okurek
150 ml láku z okurek
2 lžičky plnotučné hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
slunečnicový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Nejdřív je potřeba si uvařit brambory ve slupce. To je dobrý udělat pár hodin nebo i den předem, aby pořádně vychladly a nerozpadaly se, až se budou krájet. Brambory jsem očistila a vařila doměkka tak 15-20 minut, vždycky záleží na jejich velikosti. Brambory jsem pak oloupala, rozčtvrtila a nakrájela na cca půl centimetru silný plátky. Pak jsem si nakrájela ještě okurky na malý kostičky a obě cibule na tenký půl kolečka. Bílou cibuli jsem nechala na trošce oleje změknout na pánvi a červenou jsem nechala syrovou. Bílou cibuli jsem chtěla nechat jenom trošku změknout, takže žádný opejkání dozlatova. Brambory jsem pak dala do nějaký širší nádoby, pořádně jsem je osolila, opepřila, nasypala na ně okurky a obě cibule. Nakonec jsem si připravila zálivku z okurkovýho láku, plnotučný a hrubozrnný hořčice. Zálivku jsem pořádně promíchala a přelila ji přes brambory. Salát jsem nakonec rukama opatrně promíchala, ochutnala a trošku ještě dochutila solí. Pokud máte rádi v salátu i něco zelenýho, můžete do něj nasekat i trošku čerstvý pažitky.
Tentokrát jsem salát podávala se sekanou, kterou jsem dělala po strašně dlouhý době, ale vy si ho můžete dát třeba s nějakým dobrým grilovaným masem:)
Tak šup do kuchyně!
K.