Domácí semínkový chleba:
Celkem radikálně jsem omezila klasický pečivo. Neříkám, že si ho občas nedám, ale z velký části jím spíš celozrnný a semínkový chleby. Kupuju si vždycky ty balíčky v obchodech a pak mě napadlo, proč si vlastně takovej chleba neudělám sama. Vždycky je nejlepší, když víte, co přesně v tom chlebu je. Šumavu vám to sice nenahradí, ale kdo preferuje zdravější chleby, tak tohle určitě ocení.
Všechno, co tenhle chleba obsahuje mám většinou doma, protože semínka a oříšky si přidávám každej den do něčeho. Pokud doma tyhle ingredience nemáte, tak to bude ze začátku větší investice, ale věřte, že z nich chlebů uděláte dost a na chuti se vám to stokrát vrátí. Já v receptu používám ovesný vločky, ale pokud byste chtěli bezlepkovou verzi, použijte například pohankový nebo jáhlový. Co se týče semínek a ořechů, tak určitě můžete experimentovat. Použít můžete klidně vlašský nebo lískový ořechy místo mandlí a pekanů a přidat můžete třeba i dýňový semínka a ubrat ty slunečnicový. Nezapomeňte ale zachovat gramáž.
Originální s tímhle receptem rozhodně nejsem, protože i v ČR i v zahraničí je na něj na internetu asi sto podobnejch variant, ale to jenom dokazuje, jak moc skvělej je a jak moc ho musíte zkusit♥ Takže tady je moje verze…
Co budete potřebovat:
800 g bochník, 10 minut příprava + 2 hodiny odležení + cca 1 hodina pečení
160 g ovesných vloček (pohankových, jáhlových, špaldových..)
100 g drcených lněných semínek (můžou být ale i celá)
40 g pekanových ořechů
50 g neloupaných mandlí
200 g slunečnicových semínek
30 g chia semínek
20 g psyllia (rozpustná vláknina – kupuju v lékárně a je v receptu opravdu potřeba)
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce agáve sirupu
1 lžička soli
360 ml vody
klasická obdélníková forma 30×11 cm
pečící papír
Postup:
V míse jsem smíchala všechny suchý ingredience a pořádně jsem promíchala. Pak jsem k nim přidala rozpuštěnej kokosovej olej, agáve sirup a vodu. Znova jsem pořádně promíchala. Formu jsem si vystlala pečícím papírem – dala jsem na radu Zdendy Pohlreicha a papír předtím zmačkala – líp se s ním pak ve formě manipuluje a drží líp tvar. Do formy jsem pak přemístila semínkovou směs tak, aby byla ve všech koutech formy a horní část jsem uhladila – bude to spodní část chleba. Takhle připravenou směs jsem nechala 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chleba držel pohromadě.
Odleženou směs jsem pak dala péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opekla jsem tak spodní část chleba. Potom jsem formu vyndala z trouby, chleba jsem i s pečícím papírem přendala na plech a obrátila ho opečenou částí dolů. Takhle jsem dala chleba do trouby na dalších 30 minut, dokud nebyl krásně opečenej a křupavej. Čas je orientační a řiďte se barvou chleba. V každý troubě to může bejt rozdíl třeba i 10 minut.
Hotovej chleba jsem nechala úplně vychladnout a pak jsem ho teprve krájela.
Až ho ochutnáte, tak pochopíte, jak vlastně semínkovej chleba chutná. S těma kupovanejma se to klasicky nedá srovnat!
PS: Chleba je dost sytej a pokud jste v domácnosti třeba jenom dva, je dobrý udělat poloviční množství. Pak bych doporučila nějakou menší formu, jinak bude hodně nízkej.
Tak šup do kuchyně!
K.