Domácí pizza Margherita:

Vždycky jsem si myslela, že zrovna pizza je ten druh jídla, kterej dostanete vždycky lepší někde v restauraci, než si uděláte doma. Neříkám, že to v některejch  případech není pravda, ale domácí pizze se za mě zatím žádná nevyrovná. Jasně, necítíte tam to připečený aroma z pece, ale stejně. Chutě si doladíte totiž přesně podle sebe a když máte dobrej recept na těsto, tak nemůžete šlápnout vedle…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budeme potřebovat:

3 porce, 30 minut + 1,5 h kynutí těsta

Těsto:

500 g hladké mouky
325 ml horké vody
7 g sušeného droždí v sáčku
1 lžička soli

Rajčatová omáčka (sugo):

1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
1 střední stroužek česneku
400 g loupaných rajčat ve vl. šťávě
200 g rajčatového pyré
hrst nasekané čerstvé bazalky
sůl, pepř a cukr na dochucení

Ingredience na pizzu:

strouhaný parmazán
natrhaná mozzarella
čerstvá bazalka

hrubá mouka na podsypávání pizzy na plechu

Postup:

Začala jsem samozřejmě těstem. Hladkou mouku jsem smíchala se solí a přilila k ní vodu, ve který jsem rozmíchala droždí. Na vál jsem dala trochu hladký mouky a vypracovala jsem hladký těsto (pokud máte na tohle robota, dobře pro vás, protože to pár minut trvá). Na těstu jsem si dala záležet. Bylo hlaďounký a bez hrudek. Hotový těsto jsem pak rozdělila na tři díly. Ty jsem v ruce ještě propracovala a vytvořila z nich bochánky, které jsem dala na plech vysypanej hrubou moukou (těsta dejte dál od sebe, aby se při kynutí nespojily do jednoho). Pak jsem díly přikryla navlhčenou utěrkou a nechala jsem je tak hodinu a půl kynout na teplém místě (já použila troubu na nejnižší možnej stupeň). Občas jsem navlhčila zas utěrku, aby těsto nahoře neoschlo. Určitě můžete těsto nechat vykynout i v misce, kterou přikryjete utěrkou. Tam pak nehrozí, že se vám na utěrku to těsto přilepí (což se mi samozřejmě jednou stalo).

Mezitím jsem si udělala rajčatový sugo. Na oleji jsem osmažila do měkka na kostičky nakrájenou cibulku, pak jsem přidala na minutku nasekanej česnek a rajčata a vše zalila rajčatovým pyré. Chvíli jsem to nechala provařit, dochutila jsem si sugo podle svojí chuti solí, pepřem a cukrem a na závěr jsem přidala nasekanou bazalku.

Troubu jsem rozehřála na nejvyšší stupeň (u mě to jde na 275 stupňů). Vykynutý těsto jsem znovu trošku prohnětala rukou a rozválela jsem ho pomocí válečku na placku ve tvaru pizzy. Těsto jsem přenesla na plech vysypanej hrubou moukou. Kraje jsem zahnula tak, aby mi nevytekla omáčka. Těsto jsem potřela sugem, nastrouhala jsem na něj parmazán, natrhala jsem mozzarellu a bazalku (bazalka se dává správně až na závěr, ale já mám tu opečenou prostě ráda). Pekla jsem ji 7-10 minut. Těsto musí bejt zespoda propečený a kraje tvrdší (křupavý). Hotovou pizzu jsem ozdobila čerstvou bazalkou. Před podáváním ji ještě můžete polejt olivovým olejem.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA