Domácí meruňkové knedlíky:

Motání ovocnejch knedlíků je u nás v rodině už tradice. Je to totiž tátův recept a táta nás u toho potřebuje jako asistenty. Vždycky někdo přiveze k rodičům ovoce, sejde se zbytek rodiny, táta udělá těsto a každej motá knedlíky. A protože se jich u nás vždycky dělá fakt hodně, platí pravidlo, že kolik si jich kdo umotá, tolik jich může sníst. Začínáme vždycky jahodama, jdeme přes meruňky a končíme švestkama. Přes rok se daj dělat třeba z jablek. U tohodle receptu obecně platí, že čím víc pomocníků, tím je dřív hotovo. Fotky jsou nezvykle z jinýho prostředí, protože jsem recept fotila u rodičů. No a jelikož těsto dělá vždycky táta, knedlíky vaří máma, tak já jenom fotila a motala (recept je i tak psanej z mýho pohledu, tak snad mi táta odpustí:D). Takže velký díky za asistenci a za tuhle rodinnou tradici rodičům♥

A co vy? Máte taky nějakou rodinnou tradici v kuchyni?

p7171254
Co budete potřebovat:

6 porcí, 1 hodina + vaření brambor

Na těsto:

250 g měkkého tvarohu (nejlépe ten v alobalu)
sklenička dětské krupičky (2 dcl)
1 vejce
1,5 lžíce rozpuštěného másla
2 střední brambory (nebo 3 menší)
sůl
hrubá mouka na podsypávání těsta

Na dochucení:

tvrdý tvaroh
cukr moučka
skořice
máslo

Postup:

Nejdřív jsem si uvařila brambory ve slupce, nechala je vychladnout a oloupala jsem je. Připravila jsem si vál, na kterej jsem vysypala krupici a uprostřed krupice jsem udělala důlek. Kolem důlku jsem dala dokola tvaroh a doprostřed jsem nastrouhala najemno brambory, přidala jsem vejce, máslo a špetku soli. Takhle připravenou hromádku jsem pak rukama zpracovala v těsto. Chce to pořádně prohňácat, aby se všechno co nejlíp promíchalo a spojilo. Je to fakt hodně důležitý. Proto na vypracování těsta pracuju cca 10 minut, ale klidně i dýl. Táta taky říká, že by se s těstem mělo párkrát hodit o vál. Nevím, jak je to ve skutečnosti důležitý, ale táta říká, že hodně, tak mu budeme věřit:D Těsto jsem po vypracování rozdělila na čtyři pokud možno stejný části. Každou část jsem vyválela nejdřív rukou do dlouhé nudle a pak jsem pomocí válečku vytvořila asi 50 cm dlouhej, 10 cm širokej a tak 3 mm vysokej plát těsta. Těsto jsem si podle potřeby celou dobu podsypávala hrubou moukou. Na takhle připravený těsto jsem vyskládala meruňky dostatečně daleko od sebe, těsto sem kolem nich nakrájela a začala motat knedlíky. Vzhledem k tomu, že to dělám už asi od dvou let, tak v tom mám značnou praxi. Každopádně nejdřív jsem spojila užší strany k sobě a pak ty po stranách. Když se mi těsto lepilo, použila jsem opět hrubou mouku. Cílem je, aby těsto bylo těsně u meruňky. Takhle jsem pokračovala do tý doby, než mi došlo těsto nebo ovoce. My děláme kolem knedlíků vždycky jenom tenkou vrstvu těsta, ale dělejte tak, jak máte rádi. Někdo má radši víc těsta na ovoci.

Pokud vám dojdou první meruňky, použijte na zbytek těsta třeba oloupaný kousky jablek nebo prostě jiný ovoce. My tentokrát na zbytek těsta použili poslední jahody.

Knedlíky jsem vařila 7 minut  od bodu varu v hrnci tak, aby se na sebe nelepily. Když jsou meruňky menší a měkkčí, stačí i 5 minut. Dobrý je jeden knedlík vždycky na zkoušku vyndat a rozříznout. Ovoce by mělo bejt krásně měkký, ale ne rozvařený.

Hotový knedlíky jsem posypala nastrouhaným tvarohem, cukrem moučka, skořicí a zalila rozpuštěným máslem.

Knedlíky vystačí jako hlavní jídlo, ale klidně je můžete podávat v menším množství jako dezert.

Tak šup do kuchyně!

K.

p7171143
p7171144
p7171145
p7171151
p7171160
p7171168
p7171172
p7171176
p7171187
p7171197
p7171193
p7171201
p7171243
p7171250