Čočkový salát s gorgonzolou:
Po roce jsem byla zase na kurzu vaření, kde se prezentovaly sýry s označením DOP. Když koupíte sýr s touhle značkou, máte záruku toho, že jde o tradiční italský výrobek a že kupujete opravdu kvalitní sýr, vyrobenej z kvalitního mléka a ve správný oblasti. Minulej rok jsem se tam od šéfkuchaře Leonarda Di Clemente naučila řepový rizoto a letos od Radka Hasmana (šéfkuchař v La Bottega) tenhle jednoduchej čočkovej salát. Víceméně si dělám často i podobnej, ale na tenhle se dává gorgonzola a tím pádem je pro Adama ta čočka hned přijatelnější.
V původním receptu jsou papriky, ale já je moc nemusím (jen v pestu), tak jsem dala klasický rajčata. Pokud papriky máte rádi a chcete si recept trošku vylepšit, určitě se nebojte je upéct v troubě klidně i s rajčatama. Pečený rajčata jsou totiž naprosto super. A pokud jíte papriky, tak ty asi taky.
Co se týče bylinek v receptu, určitě můžete vynechat ty, který vám nevyhovujou. Je mi totiž jasný, že mezi váma budou odpůrci jak kopru, tak koriandru.
Co budete potřebovat:
2 – 3 porce, 30 minut
Na salát:
200 g zelené čočky
2 větší snítky čerstvého tymiánu
3 bobkové listy
100 g sušených rajčat
10 cherry rajčat
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce bílého vinného octa
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
hrst čerstvého koriandru
hrst čerstvého kopru
sůl
Na servírování:
100 g gorgonzoly DOP
hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Nejdřív jsem si propláchla čočku, dala ji do hrnce, zalila dostatkem vody (cca 1,5 litru) a společně s bobkovým listem a tymiánem dala pod pokličku vařit asi na 15 minut doměkka. V průběhu vaření jsem čočku ochutnávala a když byla tak akorát na skus (nechceme rozvařenou čočku), tak jsem ji scedila a propláchla studenou vodou.
Mezitím, co se čočka vařila jsem si nakrájela cherry rajčata i sušený rajčata na menší kousky, najemno jsem nasekala všechny bylinky a nahrubo oříšky. Hotovou čočku jsem ochutila javorovým sirupem, vinným octem a solí tak, aby mi to chutnalo. Radši přidávejte všechny tyhle ingredience po troškách, dokud není chuť podle vás dokonale vyvážená. Vinný ocet přidávám pro kyselost, javorovým sirupem sladím a sůl je jasná:)
Na závěr jsem přimíchala cherry i sušený rajčata, nasekaný bylinky, oříšky a lžičkou jsem dala na salát kousky gorgonzoly.
Tak šup do kuchyně!
K.