Bún bò Nam Bô:

Pokud jste stejně jako já milovníci vietnamský kuchyně, určitě tohle skvělý jídlo znáte. Kdo o něm nikdy neslyšel, tak Bún bò Nam Bộ jsou nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek a omáčky. Objednat si ho můžete skoro v každý vietnamský restauraci nebo si ho můžete udělat doma. Pokud zvolíte druhou variantu, určitě doporučuju vyrazit pro suroviny do Sapy. Seženete tam všechno a ještě mnohem víc. Třeba tyhle krásný mističky♥

Recept je strašně jednoduchej, ale je potřeba udělat víc kroků, tak se nelekněte:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

4 porce, 1 hodina

1/4 ledového salátu
1 mrkev
dvě hrsti mungo klíčků
dvě hrsti nepražených a neloupaných arašídů
dvě hrsti smažené jarní cibulky
koriandr a máta podle chuti (může být např. i perila)

Na nudle:

300 g rýžových nudlí
cca 2 litry vroucí vody
1 lžíce octa

Na maso:

450 g hovězí kýty
2 stonky citrónové trávy
2 střední stroužky česneku
1 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce rybí omáčky
čerstvě mletý pepř

Na omáčku:

350 ml vroucí vody
2,5 lžíce třtinového cukru
2,5 lžíce rybí omáčky
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce octa
1 střední česnek
chilli podle chuti

Postup:

Začala jsem masem a ze všeho nejdřív jsem ho dala na půl hodiny do mrazáku. Pak jsem ho začala krájet na cca 2 mm tenký a libovolně dlouhý plátky. Musí to bejt opravdu tenkej plátek, kterej ale neprosvítá jak papír. Maso dávám do mrazáku, protože tam ztuhne a tenký plátky se pak dělaj mnohem líp. Pokud jste ale mistr kráječ, tak mrazák není potřeba:) Následovalo krájení česneku a citrónový trávy. Česnek jsem oloupala a nakrájela najemno. Z citrónový trávy jsem sundala asi tři horní vrstvy, odkrojila konce a najemno jsem nakrájela bílý měkký středy. Do misky s masem jsem přidala česnek, citrónovou trávu, olej, rybí omáčku, trochu jsem všechno opepřila čerstvě mletým pepřem a pořádně promíchala. Takhle naložený maso jsem přikryla potravinářskou fólií a dala do lednice do tý doby, než jsem nepřipravila zbytek.

Na suchý pánvi jsem na středním plameni opekla arašídy, dokud nebyly lehce černý – asi 3 minuty (díky teplu taky popraskala slupka a my je můžeme krásně oloupat) a nasypala jsem je do mističky. Nechala jsem je vychladnout, pak jsem z nich sundala slupku (stačí je párkrát promnout v ruce a slupka jde dolů skoro sama) a na závěr jsem je dala do dvojtýho mikrotenovýho pytlíku a trochu rozdrtila paličkou na maso. Na suchý pánvi jsem taky opekla předsmaženou cibulku. Ta je hotová skoro hned (minuta max), tak dávejte pozor. Stačí, aby zezlátla a rozvoněla se.

Pak jsem se vrhla na zeleninu a nudle. Salát jsem nakrájela na drobný kousky, dala jsem si na talíř mungo klíčky, natrahala jsem bylinky a mrkev jsem naškrábala na nudličky (mám na to speciální škrabku přímo z Vietnamu, jinak se to dělá ručně nebo se krájí na tenký kolečka). Nudle jsem vložila do hrnce, zalila jsem je vroucí vodou tak, aby byly ponořený, přidala jsem lžíci octa a nechala jsem je asi 5 minut vařit (každý nudle potřebujou jinou dobu vaření, tak je postupně ochutnávejte). Hotový nudle jsem propláchla studenou vodou, nechala okapat a dala pod pokličku stranou.

Předposledním krokem byla příprava omáčky. Do misky jsem dala naskenej česnek a chilli najemno, přidala jsem rybí omáčku, cukr, ocet a zalila jsem vroucí vodou. Pořádně jsem míchala, dokud se nerozpustil cukr. Každá rybí omáčka a každej ocet je trošku jinej, proto je potřeba ochutnávat. Dejte na svoje uvážení. Ochutnávejte, dokud omáčka nebude dostatečně slaná (na dosolení můžete použít rybí omáčku nebo sůl) a nakyslá (pokud je málo kyselá, použijte rýžový nebo normální ocet). Pokud je omáčka naopak moc výrazná, rozřeďte ji trochou vody. Omáčka dodává chuť celýmu jídlu, takže nesmí bejt mdlá.

Teď už zbejvá jenom opéct maso. Suchou pánev jsem rozpálila na maximum a vložila jsem na ni maso. Pomocí hůlek (nebo vařečky) jsem maso rozprostřela rovnoměrně po pánvi a zprudka opekla po obou stranách, dokud jsem neviděla žádnej syrovej kousek. Maso bylo hotový fakt rychle. Celkově to trvá asi dvě až tři minuty (podle tloušťky masa). Nejlepší je vyndat jedno, ochutnat a podle toho buď plotnu vypnout nebo opejkat dál. Maso musí zůstat šťavnatý a nemělo by bejt gumový.

A na řadě je (KONEČNĚ, že jo:D) servírování. Do misky jsem dala na dno trochu ledovýho salátu, na něj nudle a na nudle trochu mrkve, mungo klíčků, salátu, bylinek, masa, arašídů a cibulky. Těsně před podáváním jsem celý jídlo zalila teplou omáčkou.

Snad vás postup neodradil a vrhnete se na něj doma! Je to fakt jednoduchý:)

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Příprava surovin – tohle používám já (na fotce není akorát česnek a ocet, ale ten znáte)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Naložené maso
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Opečené arašídy s popraskanou slupkou
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dozlatova opečená jarní cibulka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Připravená zelenina a bylinky
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Příprava před servírováním
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotový Bún bò Nam Bộ