Borůvkovo-banánový raw dort:

Nějak mě ty raw dezerty chytly, tak jsem se rozhodla zkusit další dort. Tentokrát z borůvek a banánů, ať nedělám pořád něco s kakaem. Jsem pořád raw začátečník, ale na první pokus se mi podle mě tenhle dort povedl, tak vám sem dávám recept. Jediný, co bych asi udělala jinak, že bych do korpusu nenamáčela ty ořechy ani datle. Korpus je pak totiž vláčnější a já mám radši, když je ten základ pevnější, jako jsem ho dělala u čokoládovýho raw dortu. Každopádně každej z nás to má jinak, takže si můžete vybrat. Tenhle recept je s namáčenýma ořechama i datlema. U čokoládovýho raw dortu najdete zase postup na ten pevnější korpus.

Připomínám, že raw dorty jsou skvělým způsobem, jak jíst při zdravym stravování sladký. Nevýhodou ale zůstává (vzhledem k použitým surovinám) jejich vyšší cena.

b1
Co budete potřebovat:

45 minut + namočení kešu ořechů + min. 2-3 hodiny chlazení v mrazáku

Na korpus:

100 g namočených kešu ořechů
100 g vlašských ořechů
200 g namočených datlí
1 lžíce agáve sirupu nebo velká lžíce medu
3 lžíce raw nepraženého kakaa (může být i klasické kakao, akorát to je pražené, takže není raw+korpus bude tmavší)
špetka soli

Na banánovou vrstvu:

3 větší banány
10 namočených datlí
1 lžíce chia semínek
100 ml kokosového mléka
3 velké lžíce kokosového oleje
hrst kokosových lupínků
1 lžička agáve sirupu (přidávejte podle vaší chuti)

Na borůvkovou vrstu:

250 g čerstvých borůvek
100 g namočených kešu ořechů
1 velká lžíce kokosového oleje
šťáva z půlky citrónu
1 lžíce agáve sirupu (přidávejte podle vaší chuti)

pečící papír
dortová kulatá forma o průměru 21 cm
borůvky na ozdobu

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem kešu ořechy (200 g – potřebujeme je i na korpus i na borůvkovou vrstvu) dala do misky, zalila je větším množstvím vody a nechala jsem je tak tři hodiny vstřebávat vodu. Nejlepší je tohle ale udělat den předem.

To samé jsem udělala s datlema, akorát u datlí jsem použila teplou vodu a stačí jim na změknutí tak 20 minut.

První byl na řadě korpus. Kešu oříšky (100 g) jsem slila a rozmixovala společně s vlašskýma ořechama ve food procesoru. K rozmixovaným oříškům jsem přidala ostatní ingredience a mixovala do tý doby, než se všechno nespojilo v jednotnou hmotu. Pak jsem si dno dortový formy vyložila pečícím papírem a směs jsem tam rovnoměrně rozprostřela. Korpus můžete udělat buď jenom placatý nebo dát směs trošku i do stran. Takhle připravenou směs jsem dala tak na 30 minut do mrazáku zatuhnout.

Mezitím jsem si připravila banánovou i borůvkovou vrstvu. Postup u obou je stejný. Všechny ingredience jsem rozmixovala ve food procesoru do hladkýho krému. Pak je ochutnáme a případně dosladíme agáve sirupem nebo medem. Na zatuhlý korpus jsem pak nalila banánovou vrstvu a opět jsem nechala zatuhnout tak půl hodiny v mrazáku. Na lehce zatuhlou banánovou vrstvu jsem pak nalila tu borůvkovou. Tu jsem nahoře ještě upravila ledabyle stěrkou, aby horní část dortu měla hezkou strukturu. Opět jsem dala dort do mrazáku a nechala pořádně všechno zatuhnout. Minimálně dvě hodiny.

Na závěr jsem dort zdobila borůvkama a jak vidíte na fotce, tak i šeříkem. Ten byl ale opravdu jen jako dekorace.

Před podáváním pak nezapomeňte nechat dort povolit, aby se vám dobře krájel a zbytek uchovávejte v lednici.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

b2
b3
b4