Eska:
Bude to znít asi divně, ale i když jsem food blogerka a měla bych chodit do těch lepších restaurací, chodím do nich opravdu málo. Většinou je to z toho důvodu, že se na takovejch místech necítím dobře. Mám radši bistra a restaurace s domácí a příjemnou atmosférou, než bílý ubrusy a naleštěný příbory. Eska (patří pod síť restaurací Ambiente) má v sobě ale od každýho kousek a proto mě nadchla. Je to místo, kde vás čeká skvělý jídlo a zároveň se tam cítíte dobře. Interiér restaurace je udělanej v severskym stylu. Kombinace dřeva a bílý barvy působí neskutečně čistě. Kuchyně je otevřená, takže můžete vidět jak přípravu, tak i servírování a výdej jídel. Ceny jsou vyšší, porce menší, ale já si myslím, že jednou za čas by si člověk měl dopřát změnu. Né vždycky je to o tom dostat na talíř šest knedlíků.
Eska je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny proměňujeme k nepoznání. V moderní podobě přesunujeme na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba. Děláme věci tak, jak se na venkově dělaly odjakživa. Znovuobjevujeme staré techniky – kvašení, sušení, topení dřevem a pečení na ohni.
Do Esky jsem se vydala s holkama na večeři. Chtěly jsme zajít někam, kde jsme ještě nebyly. Hned když jsme si sedly, dostaly jsme na stůl máslo s libečkovou solí a jejich vyhlášenej chleba. Myslím, že i kdyby mi nedonesli už nic jinýho, byla bych nadšená. Ten chleba je prostě božskej a v kombinaci s libečkovou solí a máslem nemá chybu. Pak máte dvě možnosti. Buď si vyberete jedno jídlo z lístku nebo si objednáte degustaci. Ta může být buď o pěti nebo osmi chodech. Já rozhodně doporučuju degustaci. Byla jsem jediná, kdo si ji objednal a jediná, kdo neměl hlad, když jsme odcházely. Jídla v degustačním menu se neustále mění podle sezóny a cena pěti chodů se pohybuje mezi 500-600 Kč. Chtěla jsem mít navíc zážitek kompletní a objednala jsem si i degustaci vín k jednotlivým chodům. Cena jednotlivých jídel se pohybuje v průměru kolem 250 Kč.
Nikča si objednala uzený tatarák, Heduš brambory v popelu s uzenou rybou, sušeným žloutkem a kefírem a Týnka kuřecí prso se salátkem a kuřecíma srdíčkama. Než jsme dostaly svoje jídla, stihly jsme sníst další várku chleba s máslem. Když jídlo donesli na stůl, holky na sebe hodily takový zvláštní výrazy a Nikča pak dostala záchvat smíchu. Jak říkám, porce nejsou zas tak velký:D Co se týče chuti, tak si ale nikdo z nich nestěžoval. Moje menu se skládalo ze zeleniny s espumou (už si nepamatuju přesně jakou), pečenýho celeru s oříškama, brambor v popelu s uzenou rybou, dušenýho bůčku s řepou a sýrem z tvarůžků. Kromě bůčku (jsem zvyklá ho jíst pečenej a tahle úprava mi nesedla) jsem byla fakt nadšená. Nejvíc mi chutnaly brambory v popelu a pečenej celer. Na ty brambory tam určitě někdy zajdu zas.
Co se týče degustace vína, tak bych ji doporučila spíš lidem, co vínu opravdu rozumí. Víno mi moc chutnalo, ale jako laik jsem nebyla schopná pořádně vlastně ocenit výklad ani to, co piju. Dokonce jsem tam zažila takovej menší trapas s posledním červeným vínem, který jsem podle popisu (těžký a kořeněný víno) přirovnala k portskýmu. Za to jsem obdržela od slečny lehčí výsměch a poznámku, že to teda rozhodně ne. Z toho plyne ponaučení, že když tomu nerozumíte, tak pijte radši vodu nebo mlčte. Zpětně mi to ale stejně přišlo z její strany celkem neprofesionální. Obsluha mi přišla jinak fakt milá a profesionální.
Do Esky se rozhodně chystám v nejbližší době na snídani a znovu na ty jejich slavný brambory v popelu. Skvělá chuť tý omáčky mě totiž pořád pronásleduje.
Super taky je, že když pijete tu jejich filtrovanou vodu, účtujou vám jenom první lahev a zbytek už se jenom doplňuje.
Restauraci vám můžu určitě doporučit. Je to něco novýho, nevšedního a originálního a za vyzkoušení to rozhodně stojí.
Tak šup do Esky a dejte mi pak vědět, jak vám chutnalo!
K.
Adresa:
Pernerova 49, Praha 8 – Karlín
Webová stránka: