Tagliatelle s boloňskou omáčkou:

Základem tohodle jídla je, abyste mu věnovali čas. Tý nejlepší boloňský omáčky totiž docílíte jedině tak, že ji budete vařit z nejlepších surovin a pomalu. Dlouho jsem vařila takovou tu klasickou rychlovku, kdy mletý maso zalejete rajčatovym pyré, dochutíte a za dvacet minut podáváte. Dlouho jsem pak pátrala po receptu, kterej by vám řekl, jak teda přesně ji máte vařit. Každej recept je ale uplně jinej a mně nezbylo, než si vytvořit takovej svůj vlastní, kterej mi chutná nejvíc. Recept je to časově náročnější.. Ale věřte, že když se jednou pustíte do tý pravý boloňský omáčky, nikdy už nebudete chtít dělat jinou..

dsc 0318
Co budete potřebovat:

4-5 porcí, 2-2,5 hodiny

Tagliatelle (nejlépe čerstvé nebo vlastní domácí)
400 g hovězího mletého masa
200 g vepřového mletého masa
100 g kuřecích jater (nemusí být, dávám jen občas)
120 g mrkve
70 g celeru
2 rajčata
2 střední cibule
1-2 stroužky česneku (podle chuti)
400 g rajčatového pyré
115 g rajčatového protlaku
500 ml červeného vína
200 ml vývaru
200 ml mléka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
snítka čerstvého tymiánu (podle chuti)
snítka čerstvého rozmarýnu (podle chuti)
hrst čerstvé bazalky (podle chuti)
sušené oregano
sůl
čerstvě mletý pepř
cukr

parmazán

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem si připravila suroviny tak, abych je mohla hned použít. Takže jsem si nakrájela cibuli i česnek na drobný kostičky, oloupala a nastrouhala jsem nahrubo mrkev a celer, očistila jsem játra od blan a nakrájela na centimetrový kousky a na stejný kousky jsem nakrájela i rajčata. Taky jsem si nasekala rozmarýn.

Do velkýho kastrolu jsem dala rozpustit máslo s olejem a na tom jsem dozlatova a doměkka opekla cibuli, mrkev a celer. Trvalo to asi deset minut. Pak jsem přidala česnek, rozmarýn a tymián a nechala minutku rozvonět. K opečený směsi zeleniny jsem přidala rajčatovej protlak a nechala ho trošku spojit se zeleninou. Následovalo všechno mletý maso, který jsem promíchávala tak dlouho, dokud nebylo “rozdrolený” a přidala jsem játra (pokud nemáte rádi, prostě je tam nedávejte). Takhle připravenou směs jsem podlila 250 ml vína a vařila jsem ji tak dlouho, dokud se víno skoro nevyvařilo.

Proces s vínem jsem ještě jednou opakovala, ale nechala jsem ho jenom pár minut probublat. Pak jsem přidala rajčatový pyré, rajčata a oregano, přiklopila jsem to pokličkou a nechala na mírnym ohni dusit, dokud maso nezměklo a nevyvařila se z toho všechna tekutina. Trvalo to minimálně hodinu a půl (někdy to trvá až dvě hodiny). Každejch dvacet minut jsem se chodila na omáčku dívat a když byla potřeba (poznáte to tak, že se začne omáčka přichytávat ke dnu), podlila jsem ji vývarem (vývar je lepší, použít můžete ale i vodu). Na posledních 20 minut jsem omáčku zalila místo vývaru mlíkem a pořádně jsem ji promíchala. Na závěr, když měla omáčka ideální hustotu, jsem teprve dochucovala solí, pepřem a trošku cukrem.

Omáčku jsem promíchala s těstovinama, trošku jsem jí dala i navrch a podávala jsem s čerstvou bazalkou a parmazánem.

Tak šup do kuchyně!

K.

dsc 0293
dsc 0315
dsc 0309