Studená polévka Gazpacho:

Lepší letní recept pro vás ani snad mít už nemůžu. Spousta zeleniny a bylinek, hodit do mixéru a za pár minut hotovo. Myslím, že nikomu se v kuchyni v tomhle počasí nechce vymejšlet nic složitějšího. Ani mě ne. Proto dělám vyzkoušený a osvěžující klasiky pořád dokola.

Co se týče týhle studený polívky, tak si ji dělám pokaždý malinko jinak, podle toho, co mám doma. Tahle verze je malinko tmavší, protože tam je okurka i se slupkou, okurku nebo slupku můžete ale vynechat. Stačí pak přidat třeba víc papriky nebo rajčat. Prostě základem je spousta kvalitní a chutný zeleniny a dá se s tím dost hrát. V týhle verzi jsem taky použila mango, protože dodá sladší a zajímavější chuť. Pokud ho vynecháte, doporučuju použít pak na doslazení třeba javorový sirup.

 

Co budete potřebovat:

4 porce, 15 minut

Na polévku:

500 g čerstvých rajčat
1 salátová okurka hadovka
1 větší červená paprika
3 střední šalotky
3 střední stroužky česneku
1/2 zralého středního manga
2 lžíce světlé sojové omáčky
2 lžíce Worcesterové omáčky
1 lžíce bílého vinného octa
velká hrst čerstvého koriandru
velká hrst čerstvé bazalky
citrónová šťáva podle chuti
chilli paprička podle chuti a pálivosti
sůl a čerstvě mletý pepř
led podle potřeby

Na dokončení:

slunečnicová semínka
1 menší avokádo
bylinky nebo chilli na ozdobu

Postup:

Okurku, chilli, papriku (chilli i papriku bez semínek), šalotku i rajčata jsem pořádně omyla a nakrájela nahrubo. Stejně tak jsem omyla, oloupala a nakrájela mango. S tím krájením se moc nepatlejte, stejně se to bude mixovat. Pak jsem oloupala česnek a všechno jsem společně hodila do mixéru. Přidala jsem bylinky, všechny omáčky, trochu soli a pepře a začala jsem mixovat. Záleží na vás, jak dlouho bude mixování probíhat. Někdo má rád úplně jemnou konzistenci, někdo spíš hrubší. Já mám ráda takovej střed, ale záleží opravdu na vás. Po prvním rozmixování jsem směs ochutnala a dochucovala ještě solí, pepřem, citrónem a případně javorovým sirupem, pokud je potřeba.

Pokud polévku mixujete dlouho, můžete se stát, že pak už nebude kvůli výkonu mixéru moc studená. Doporučuju buď už během mixování přidat led (polévka bude pak zároveň i malinko řidší) a nebo ji pak dát ještě na chvíli do lednice.

Hotovou polévku jsem ozdobila nakrájeným avokádem, opečenýma slunečnicovýma semínkama, chilli a bylinkama.

Tak šup do kuchyně!

K