Kateřina Lustigová - blogerka roku
Salát z pečených brambor a rajčat:

Jak už určitě víte, miluju jednoduchý a rychlý jídla, což tenhle recept zase krásně splňuje. Navíc tohle jídlo patří ještě do těch, který můžete dělat skoro celej rok. Samozřejmě na jaře si to krásně dokážu představit ještě s chřestem a v létě s mnohem chutnějšíma rajčatama. Každopádně i tak je to vděčný jídlo. Funguje krásně takhle samotný, ale určitě ho můžete udělat i jako nějakou přílohu. Jediný co, tak když se to pak smíchá, nevypadá to nijak extra dobře:D

V receptu jsem použila tvaroh jako základ „dipu/omáčky“, ale můžete stejně krásně použít i nějakej hustší jogurt nebo třeba créme fraiche, zakysanou smetanu, Skyr. Záleží fakt jenom na vás, co máte nejradši. Někdo preferuje kyselejší a plnější chuť, někdo si počítá kalorie a dá si tam radši Skyr. K ochucení tvarohu jsem pak použila pečenej česnek, ale stejně tak můžete prolisovat do tvarohu i ten čerstvej. Spousta lidí taky nemá ráda kopr, tak tam místo něj dejte třeba čerstvou pažitku.

Co se týče brambor, tak se na to hodí nejlíp typ Grenaille. Nejlepší je vybírat ty nejmenší, protože se to pak líp servíruje a i to líp vypadá.

Co budete potřebovat:

500 g červených nebo žlutých brambor Grenaille
200 g cherry rajčat (žlutá, červená, černá..)
1 velkou červenou cibuli
2 větší stroužky česneku
120 g plnotučného tvarohu
2 hrsti čerstvého kopru
2 hrsti čerstvé hladkolisté petrželky
olivový olej extra virgin
javorový sirup podle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř

pečicí papír

Postup:

Brambory jsem si omyla a dala je vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařila jsem je asi 12 minut doměkka a dávala pozor, aby se mi nerozvařily. Hotové brambory jsem scedila a nechala trochu vychladnout. Během toho jsem si nakrájela na poloviny cherry rajčata a na větší kusy červenou cibuli. Trochu vychladnutý brambory jsem pak dnem od mističky lehce rozplácla (né moc, ať drží pohromadě) a naskládala na plech s pečicím papírem. Rajčata jsem smíchala v mističce společně s cibulí, olivovým olejem, solí a pepřem. Pořádně jsem promíchala a rozprostřela vedle brambor na druhou část plechu. Brambory jsem potřela ještě olivovým olejem a znovu lehce osolila.  Mezi rajčata jsem taky dala péct stroužky česneku i se slupkou. Takhle připravený plech jsem dala péct do trouby na 180 stupňů cca na 20 minut. Brambory by měly bejt opečený dozlatova a rajčata krásně měkký.

V době pečení zeleniny jsem si najemno nasekala kopr a petrželku. Polovinu bylinek jsem přidala k tvarohu a polovinu nechala na zdobení. Po upečení zeleniny jsem jako první vyndala česnek, zbavila ho slupky a upečený měkký vnitřek jsem vidličkou rozmačkala do tvarohu. Směs tvarohu, česneku a bylinek jsem ještě dochutila solí, pepřem a trochou javorovýho sirupu. Tady záleží na vaší chuti, každopádně vám směs musí chutnat i samotná.

Brambory a rajčata s cibulí jsem přemístila ještě teplý do misky, zasypala bylinkama a promíchala s tvarohovou směsí.

Tak šup do kuchyně.

K.