Kateřina Lustigová - blogerka roku
Kuře pečené se zeleninou:

Teprve nedávno jsem objevila kouzlo jídel z jednoho pekáče. Připravíte, zavřete do trouby a za hodinu je oběd na stole se vším všudy. Vždycky jsem dělala zvlášť kuře, zvlášť zeleninu a zvlášť brambory. Od teď už kuře se zeleninou nepeču jinak, než takhle…

dsc 0538
Co budete potřebovat:

4 porce, 30 minut příprava + 1 hodinu a 15 minut pečení

Celé kuře (já měla 1,1 kg)
100 g anglické plátkové slaniny
4 velké mrkve
1 střední petržel
2 větší brambory
1 malá cuketa
5 neloupaných stroužků česneku
1 velká cibule
130 g másla
dvě větvičky rozmarýnu
mletý kmín
sůl

Postup:

Nejdřív jsem si očistila a nakrájela zeleninu. Mrkev, petržel a brambory jsem nakrájela na kolečka, cuketu na kostky a cibuli jsem rozkrájela na osminy. Všechno jsem to hodila do pekáče a přidala neloupaný stroužky česneku, na kostičky nakrájenou slaninu a rozmarýn. Pak jsem si připravila kuře. Já kupovala kuře v Marks & Spencer a musím říct, že jsou tam fakt super. Jsou už omytý a připravený přímo do trouby. Já si akorát vyměnila tu gumičku na svázání za svůj provázek. Svázat kuře je důležitý, protože se díky tomu peče rovnoměrně (doporučuju přečíst super článek o přípravě kuřete zde: Cuketka.cz).  Pak jsem si připravila směs ze 70 g rozpuštěného másla, lžičky soli a půl lžičky mletého kmínu. Tím jsem kuře důkladně potřela a položila ho na zeleninu. Zbytek másla (60g) jsem nakrájela k zelenině. Tu jsem ještě ochutila dvěma špetkama soli a trochou mletýho kmínu. Kuře jsem pak vložila do trouby, kterou jsem vyhřála na 220°C a pekla jsem ho 1 hodinu a 15 minut. Každých dvacet minut jsem kuře potírala výpekem. Posledních deset minut pečení jsem přepla troubu na funkci horký vzduch, abych vytvořila kůrčičku.

Tak šup do kuchyně!

K.

dsc 0533
dsc 0612