Kateřina Lustigová - blogerka roku
Čokoládový burger:

Přesně před rokem jsem podávala tyhle čokoládový burgery na akci Burger Mňam Bus. Zadání bylo jasný – potřebujeme originální burgery! Tenkrát mi trvalo asi měsíc dát tenhle recept dohromady, protože se mi na něm pořád něco nezdálo. Nedělala jsem nic jinýho, než že jsem pekla čokoládový bulky. Akce dopadla super, tenhle nápad se vám hodně líbil a po akci mi přišla spousta zpráv s prosbou o recept. No a konečně je na světě. Po roce. Snad z něj budete mít radost♥

p1230691
Co budete potřebovat:

Čokoládové bulky:

500 g hladké mouky
2 žloutky
1 vejce
175 ml slunečnicového oleje
250 ml vlažného mléka
90 g cukru moučka
50 g čerstvého droždí
3 lžíce tmavého kakaa
100 g čokolády (min. 70%)

1 rozšlehané vejce na potření bulek

Krém:

250 g mascarpone
200 ml šlehačky ke šlehání (31%)
1 vanilkový lusk
1 lžíce cukru moučka

Ořechovo-datlová placka:

1/2 hrnku datlí bez pecky
1 hrnek vody
1/4 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku ořechů (já použila vlašské, ale může být jakýkoli mix)
1/4 hrnku tmavého kakaa
cukr moučka podle chuti

Malinová omáčka:

250 g mražených malin
2 lžíce třtinového cukru

čerstvé maliny a máta na zdobení

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem rozehřála troubu na 50°C a datle jsem zalila hrnkem vody.

Čokoládové bulky:

Ve velký míse jsem si smíchala prosátou mouku s kakaem a přidala jsem vejce, žloutky, špetku soli a olej. Ve vyšší nádobě (používám vysokou odměrku) jsem smíchala cukr s vlažnym mlíkem a přidala jsem rozdrobený droždí. Nádobu jsem dala do trouby (50°C) a počkala jsem, až vzejde kvásek. Kvásek jsem přelila pak do mísy s moukou a začala jsem zpracovávat těsto. Trvá to minimálně deset minut a dá to fakt dost zabrat. Já si k tomu sedla, mísu jsem si položila na klín a vařečkou jsem těsto odlepovala ode dna misky, dokud těsto nebylo krásně hladký a sjednocený. Dala jsem si dvakrát malej oddych, protože ta ruka z toho fakt bolí:D Zpracovaný těsto jsem přendala do čistý misky, poprášila hladkou moukou, misku jsem přikryla utěrkou a nechala jsem těsto hodinu kynout v troubě na 50°C.

Při přípravě těsta se vám nemusí podařit dvě věci. Za prvý vám nevzejde kvásek. Pro tyhle případy si kupte vždycky víc droždí, ať nemusíte letět do krámu v zástěře (několikrát se mi to stalo). Může to bejt tim, že jste třeba použili moc teplý mlíko. Musí bejt vlažný, protože moc horký mlíko kvásek zabije. Nebo byly špatný kvasnice. A za druhý špatně vypracujete těsto. Do toho se musí během zpracování dostat vzduch (toho docílíme právě tím neustálým odlepováním těsta ode dna vařečkou). Doporučuju trpělivost a vytrvalost. To je u kynutýho těsta základ.

Během kynutí jsem připravila všechny náplně do burgeru. Omáčku, krém i placku, abych mohla burgery podávat hned, ještě s trochu teplou bulkou:)

Po vykynutí jsem těsto znovu jednou lehce propracovala a začala jsem odkrajovat 60 g kousky těsta. Z toho jsem vždycky udělala placku, dala na ní kousky nasekaný čokolády a zabalila jsem to tak, aby mi z toho vzniknul takovej malej bochánek. Vždycky jsem přehnula všechny kraje přes tu čokoládu a pak to jsem to zpracovala tak, aby byl horní povrch bulky co nejhladší a vespod byl ten spoj.

Hotový bochánky jsem pak potřela vejcem a dala péct do vyhřátý trouby na 200°C na 15 minut. V horkovzdušný troubě stačí 180°C. Po vytažení z trouby jsem je hned přikryla utěrkou, aby povrch krásně změknul. Pokud vám nějaká bulka během pečení praskne, tak se vůbec nic neděje. Možná to vypadá i líp:)

Krém:

Šlehačku jsem vyšlehala do tuha, přidala jsem k ní cukr, vnitřek vanilkovýho lusku a pak jsem postupně ručně přimíchala mascarpone. Při práci s mascarpone si dejte pozor, protože mně se už několikrát stalo, že se mi při přimíchání do šlehačky zdrclo. Sama nevím, čím to může bejt, takže pokud máte někdo nějakou radu nebo poznatek o mascarpone, tak sem s ním, prosím:) Krém jsem pak ochutnala a trošku přisladila (je to na vás, jestli dáte míň nebo víc cukru).

Ořechovo-datlová placka:

Datle, který jsem si namočila na začátku, jsem slila a vodu z nich jsem si nechala. Datle a ořechy jsem rozmixovala zvlášť a pak jsem do jednoho mixéru dala romixovaný ořechy, datle, kokos, kakao a cukr. Já měla směs hodně hutnou, tak jsem ji trošku rozředila vodou z datlí. Pokud ji máte naopak hodně lepivou, přidejte trošku kakaa nebo rozmixovanejch ořechů. Jde o to, aby směs držela hezky u sebe a daly se z ní dobře tvarovat placky. Na závěr jsem přidávala cukr podle chuti.

Pokud máte hodně silnej mixér, tak do něj naházejte všechno najednou, promixujte a máte hotovo. Pokud ne, mixujte zvlášť ořechy a datle jako já.

Malinová omáčka:

Zmražený maliny jsem nasypala do kastrůlku, plotnu jsem zapnula na střední plamen a počkala jsem, až maliny povolí a pustí vodu. Pak jsem přisypala cukr a směs jsem vařila do tý doby, než se všechny maliny rozvařily na omáčku. Na závěr jsem omáčku propasírovala přes sítko do mističky, abych se zbavila těch malejch peciček z malin.

Sestavování:

Teď konečně sestavování burgeru. Bulku jsem rozřízla na půl a vrstvila jsem v pořadí: krém, ořechovo-datlová placka, krém, malinová omáčka, čerstvá malina (rozkrájená) a lístky máty. Nakonec jsem burger propíchla špejlí, aby líp držel pohromadě a podávala jsem.

Přiznávám, je s tím práce. Ale přiznejte se… Není to originální dezert na nějakou větší příležitost?

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Příprava ingrediencí
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vypracované těsto
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odvážíme 60 g těsta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do těsta dáme čokoládu…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A přehneme kraje…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bulky připravené do trouby
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čerstvě upečené bulky
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čerstvě upečené bulky
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Krásně měkká bulka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotový krém
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotová směs na ořechovo-datlovou placku
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotová malinová omáčka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA