Šlehačková roláda tety Lídy:

V jednoduchosti je krása a u týhle rolády to platí dvojnásob. Jednoduchá, nadejchaná, obyčejná. A když k ní uděláte ještě třeba jahodovou omáčku, pozvednete ji na úplně jinou ligu. Člověk by řekl, jak je taková roláda náročná, co? Ale opak je pravdou. Kouzlo celýho receptu spočívá jenom v poctivosti při přípravě…

dsc 0528
Co budete potřebovat:

Na těsto:
100 g cukru moučka
3 lžíce hořkého kakaa
5 velkých vajec (nebo šest menších)
1 lžíce strouhanky

Na náplň:
200 ml smetany ke šlehání (31% a výš)

Na pečení:
plech s vyšším okrajem
pečicí papír
máslo pokojové teploty
hrubá mouka

Na omáčku:
jahody
javorový sirup

Postup:

V míse jsem vyšlehala žloutky, kakao, prosátej cukr moučka a vznikla mi tužší tmavá hmota. Přidala jsem lžíci strouhanky a zase jsem promíchala. Z bílků jsem vyšlehala sníh a ten jsem pomalu a lehce vmíchala do těsta. Vzniklo krásné tekuté těsto.

Troubu jsem dala na 180°C a přešla jsem k nejtěžšímu úkolu celýho receptu. Plech (ten s vyšším okrajem) jsem vyložila pečicím papírem. Pak jsem ho vymazala máslem až do půlky krajů. Čím mekčí máslo je, tím to jde líp. Tohle je potřeba udělat pořádně, protože jinak nebude roláda úplně hladká. Ve chvíli, kdy je papír perfektně vymazanej, přichází řada na hrubou mouku. Tou jsem vysypala celej plech.

Těsto jsem nalila na plech a ten jsem šoupla do trouby na takovejch 12 minut. Každá trouba ale peče jinak, takže někdy bude potřeba i 15 minut. Těsto jsem kontrolovala pomocí špejle. Když se na špejli uchytilo jenom pár malejch drobečků, vytáhla jsem plech z trouby. Hotový těsto jsem nechala vychladnout a mezitím jsem vyšlehala šlehačku do tuha. Ta musí bejt před šleháním studená, aby se nesrazila.

Vyšlehanou šlehačku jsem natřela rovnoměrně na těsto a začala jsem rolovat. Rolovala jsem delší stranu a pomalu jsem odlupovala pečicí papír. Kraje jdou vždycky trošku hůř, ale pak už to jde hladce (pokud jste poctivě vymazali a vysypali). Roluju vždycky pomalu pro případ, že bych tam měla nějaký nepoctivě vymazaný místa. Důležitý je rolovat fakt pomalu, aby se nepotrhala půlka rolády. Hotovou roládu jsem zabalila do potravinový folie a nechala v lednici minimálně hodinu uležet.

Kdo chce, může si udělat ještě omáčku. Já ji připravila asi z dvaceti menších měkčích jahod. Pokrájela jsem je na malý kousky a přidala jsem lžíci javorovýho sirupu. Nechala jsem to v kastrůlku probublávat, dokud mi nevznikla hustší směs. Pokud chcete jemnou variantu, stačí dát směs do mixéru nebo ji propasírovat přes sítko.

Tak šup do kuchyně!

K.

dsc 0520