Kateřina Lustigová - blogerka roku
Zeleninové kari s cizrnou, batáty a lilkem:

Tenhle recept jsem okoukala u nejskvělejší Elly, kterou sleduju už strašně dlouho. Je to bezlepková veganka a vydala už dvě kuchařky. Tu první mám doma a jmenuje se Deliciously Ella, stejně jako její blog. Recept není přímo z kuchařky, ale z jejího Youtube, kde najdete přímo její video s receptem. Já jsem akorát vyměnila hnědou rejži za thajskou jasmínovou, jablečnej ocet za rýžovej a špenát za pak choi. Klidně se ale držte původního receptu. Jídlo je absolutně skvěle kořeněný a mně osobně tam vůbec nechybělo maso. Naopak jsem si tam nejvíc užívala cizrnu.

p2171397
Co budete potřebovat:

2 -3 porce, 40 minut

Na rýži:

1 hrnek thajské jasmínové rýže
1 a 1/2 hrnku vody
1/2 lžičky soli

Na kari:

1 velká sladká brambora
1 střední lilek
200 g cizrny (používám tu z konzervy)
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
2 lžičky kurkumy
2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžička kajenského pepře
2 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
1 plechovka drcených rajčat (400 ml)
1 hlavička Pak Choi nebo 1/2 balení čerstvého baby špenátu
1 zarovnaná lžička soli
čerstvý koriandr nebo petrželka

Postup:

Začala jsem rejží. Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C.  Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut. Pak jsem rejži vytáhla, odklopila jsem pokličku, načechrala jsem ji vařečkou a nechala jsem odpařit páru.

Během vaření rejže jsem ale samozřejmě připravovala i kari.

Sladkou bramboru jsem oloupala, nakrájela na stejně velký kostky a dala na cca 12 minut napařit (tak jako knedlíky). Mezitím jsem si nakrájela lilek na stejně velký kousky jako brambory a oloupala jsem si česnek. Pak Choi jsem natrhala tak, abych měla tmavou a světlou část zvlášť. Tu tužší a světlejší část jsem nakrájela na stejně velký části jako lilek a brambory a tu tmavší jsem natrhala na menší kousky. Ve větším hrnci jsem si rozpálila olej, přidala na něj česnek, kurkumu, římskej kmín, kajenskej pepř, rajčatovej protlak, rejžovej ocet a nechala jsem všechno pořádně spojit a probublat (asi tři minuty). K týhle směsi jsem přidala uvařený sladký brambory (že jsou uvařený poznáte tak,  že jdou snadno propíchnout), nakrájenej lilek, tužší část Pak Choi a všechno jsem společně promíchala. Pak jsem přidala kokosový mlíko, drcený rajčata, sůl, pořádně jsem všechno promíchala a nechala jsem to vařit asi 20 minut pod pokličkou. Na posledních pár minut jsem přidala tmavší část Pak Choi, trochu čerstvýho koriandru a nechala jsem dvě minuty vařit. Na závěr jsem propláchla cizrnu, přidala jsem ji k hotovýmu jídlu a všechno jsem finálně promíchala. Jídlo jsem pak na talíři ještě dozdobila  čerstvejma bylinkama.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA