Kateřina Lustigová - blogerka roku
Vejce k snídani 3x jinak:

Vzhledem k tomu, že se snídaně s vajíčkama dost opakujou a vy mi píšete dotazy, jak vajíčko dlouho vařím a podobně, rozhodla jsem se ty poslední dát do jednoho receptu. No, ono to nejsou recepty, spíš návody na to, jak to dělám já:)

Co budete potřebovat:

1 porce, 10 minut

Celozrnný chleba s vejcem, krutí šunkou a pažitkou:

2 vejce
2 plátky krůtí šunky
2 kousky celozrnného chleba
žervé
hrst pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř

Omeleta s rajčaty a bazalkou:

3 vejce
1 lžíce vody
5 cherry rajčat
1 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé bazalky
polníček
sůl a čerstvě mletý pepř

Volské oko s polníčkem a knäckebrotem:

2 vejce
1 knäckebrot
žervé
polníček
3 cherry rajčata
čerstvá pažitka
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Celozrnný chleba s vejcem, krutí šunkou a pažitkou:

Vejce jsem vařila od bodu varu asi 5 minut, aby mělo ještě trošku měkký střed, pak jsem ho zchladila a oloupala. Chleba jsem pak klasicky namazala, dala na něj šunku, na plátky nakrájený vajíčko, sůl, pepř a navrch čerstvě nasekanou pažitku. Fresh jsem si dělala ze dvou pomerančů a půlky grepu (někdy jsou potřeba pomeranče tři).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omeleta s rajčaty a bazalkou:

Vejce jsem rozklepla do misky, přidala sůl, pepř, lžíci vody a pořádně jsem promíchala. Pánev jsem si rozpálila na střední stupeň, na olivovym oleji jsem asi na minutu opekla na kostky nakrájený rajčata a zalila jsem je vaječnou směsí. Na tu jsem nasypala natrhanou čerstvou bazalku a omeletu jsem opejkala do tý doby, než na povrchu nebyla ještě trochu vláčná. Pak jsem vařečkou překlopila jednu půlku přes tu druhou, vypnula jsem pánev a nechala dojít. To, jak dlouho budete omeletu dělat, záleží na velikosti pánve. Někdy omeletu nepřeklápím, ale po vlití směsi na pánev ji přiklopím pokličkou a omeleta se tak udělá na horní straně rychleji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volské oko s polníčkem a knäckebrotem:

Tenhle způsob přípravy asi každý zná, ale pro jistotu. Pánev si rozehřeju na střední stupeň, potřu ji mašlovačkou namočenou v oleji a vyklepnu na ni dvě vejce tak, aby se bílkem nespojily. Vejce osolím, opepřím a počkám, dokud bílek není úplně bílý. Hlavní chybou u týhle přípravy vajíčka bejvá hodně rozpálená pánev. Pak se vejce spálí ještě dřív, než je hotovej bílek. Volský oko jsem si pak dala s knäckebrotem, žervé a pažitkou a polníčkem s rajčatama. K tomu jsem si vytvořila ještě smoothie z borůvek, banánu a šťávy z grepu.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA