Kateřina Lustigová - blogerka roku
Vegetariánský boršč

Na to, že se boršč řadí mezi moje nejoblíbenější polívky vůbec, ho jím a vařím fakt málo. Absolutně netuším, proč to tak je, ale když ho vidím někde na meníčku, tak si ho hned okamžitě musím dát. Je to původně ukrajinská národní polívka, ale můžete se s ní hodně setkat i v Rusku, Polsku nebo Bulharsku. Tradičně se vaří s hovězím masem, ale jak je u mě v poslední době zvykem, rozhodla jsem se udělat vegetariánskou verzi. Snad nikde v kuchařkách ani na internetu jsem neviděla stejnou verzi týhle polívky, takže pokud věříte zrovna tý mojí krásně nakyslý, jsem moc ráda a tady je recept.

Jen dopředu říkám, že mám ráda hodně zeleniny a výrazný chutě. Například tam dávám skořici v celku a kardamom. Pokud vám ani jedno z toho v jídlech zrovna nechutná nebo nemáte třeba kardamom doma, prostě ho vynechte. Pro mě je to ideální takhle, ale byla by škoda, kdyby vás třeba ten kardamom měl odradit. Moc dobře to znám, co neznám nebo nemám doma, to se mi moc nechce vařit:D

Jo a nelekejte se toho seznamu ingrediencí. Fakt to není tak šílený. Největší „vopruz“ je klasicky to škrábání a krájení zeleniny, pak je to raz dva.

Co budete potřebovat:

1 hodina, plný velký hrnec (cca 3,5 litru)

1 velká lžíce přepuštěného másla (nebo slunečnicového oleje)
1 velká cibule
100 g řapíkatého celeru (cca dva stonky)
200 g mrkve
3 střední stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
400 g rajčat v plechovce (já použila cherry od značky Mutti)
2 větší bobkové listy
1 celá skořice
4 kuličky nového koření
3 tobolky kardamomu (nemusí být)
3 stonky čerstvého tymiánu
1,5 litru zeleninového vývaru
250 g brambor
250 g červené řepy
350 g bílého hlávkového zelí
šťáva z jednoho velkého citrónu
třtinový cukr podle potřeby
sůl

Na servírování:

Zakysaná smetana (ideálně deluxe)
Čerstvá hladkolistá petrželka
Čerstvý kopr

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem si omyla a očistila zeleninu. Cibuli jsem si nakrájela co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky. U zelí jsem odstranila košťál a horní listy a nakrájela na centimetr široký proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polívce rádi. Někdo má rád malý kostičky, někdo proužky, někdo velký kusy. Myslete akorát na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdýl, tak je nedělejte největší.

Ve velkym hrnci jsem rozpustila máslo a začala na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékala jsem do změknutí asi deset minut a pak přidala česnek. Ten jsem nechala asi minutu rozvonět a dala do hrnce rajčatový protlak. Opékala jsem další minutu, přilila jsem drcený rajčata a všechno koření – nové koření, bobkový list, kardamom, skořici a tymián. Nechala jsem společně asi dvě minuty probublat a přilila jsem vývar. Hned na to jsem přidala zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí a nechala přivést k varu. Pak jsem stáhla na menší plamen, aby polívka nějak extra nebublala, přidala vrchovatou lžičku soli a nechala vařit tak 30 minut.

V průběhu vaření jsem přidala ještě první šťávu z citrónu, trošku cukru a další sůl. Postupně jsem přidávala všeho tolik, aby byla chuť vyvážená. Nejvíc by měla dominovat chuť kyselá, takže jsem tam nakonec dala šťávu z celýho jednoho velkýho citrónu. Jako vždycky je ale lepší se vším pomalu a postupně. Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polívka je dokonale dochucená.

Servírovala jsem se štědrou porcí zakysaný smetany a nasekaným koprem a petrželkou.

Tak šup do kuchyně.

K.

Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.