Kateřina Lustigová - blogerka roku
Tvarohová pomazánka s divokými bylinkami:

Po mojí cestě do Rakouska se musím podělit o tenhle strašně jednoduchej recept na tvarohovou pomazánku. Každej z nás určitě podobnou pomazánku zná, ale schválně, kdo do ní přidavá divoký bylinky? V životě by mě nenapadlo do jídla přidávat například tu růžovou kytičku, co roste všude na loukách, ale ona je jedlá! A úžasně chutná i vypadá. Je to červený jetel a pomáhá například při nedostatku estrogenu v těle. Nebo třeba řebříček taky určitě od pohledu z louky znáte, ale prostě vás nenapadne ho použít do jídla a přitom podporuje trávení. Určitě se na tohle chci víc zaměřit, protože je úžasný, co nám příroda nabízí a my to často jen tak přehlížíme. Prostě jsem se zase naučila spoustu novejch věcí a strašně moc děkuju Martě za to, že mi otevřela trošku oči a budu se teď víc koukat kolem sebe. Zkuste to určitě taky, ale zase opatrně, ať nesníte něco, co se jíst nemá!

Jinak jsem se pro vás snažila získat i recept na jejich domácí chleba, ale Pepe to všechno dělá od oka a nebylo možný mít pro vás přesný recept, který by na 100% fungoval. Chleba byl z části z hladký pšeničný mouky a z části z žitný mouky. Přidávalo se vlažný mlíko, kvásek, kousek čerstvých kvasnic, sůl a pak směs kmínu, anýzu a sušenýho koriandru. Jak říkám, přesný recept nevím, ale aspoň přidám pár fotek z přípravy. Chleba jsem dělala s Pepe a do přípravy pomazánky se zapojily i děti a ostatní dospělí.

Co budete potřebovat:

250 g tvarohu ve vaničce
200 g zakysané smetany
hrst řebříčku
hrst aloisie citrónové
hrst pažitky
hrst květů červeného jetele
hrst česnekové trávy
šťáva z jednoho menšího citrónu
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Tvaroh se zakysanou smetanou jsme nejdřív promíchali tak, aby se všechno krásně spojilo do jednotný hladký hmoty. Pak jsme nasekali najemno bylinky, přidali je do směsi, ochutili solí, pepřem a citrónovou šťávou a bylo hotovo.

Podávali jsme s čerstvě upečeným domácím chlebem a bylo to naprosto vynikající♥

Tak šup do kuchyně! A na louku!

K.