Tofu v rajčatové omáčce:

Nikdy jsem neměla moc potřebu tofu zkoušet. Přece jenom to mám v hlavě zafixovaný tak, že to je náhražka masa a jí to jenom vegetariáni. Jenže ono je to fakt dobrý. Přesvědčila jsem se o tom poprvý v Sapě ve Vietnamu, když nám to místní připravili k večeři. Jejich verze byla sice dost bez chuti, protože v pravý Sapě nepoužívaj skoro ani sůl , ale tofu jako takový mi tam zachutnalo. Recept jsem si trošku vylepšila o nějaký to voňavý koření (takže teď je to spíš z Indie:D) a myslím, že mám další oblíbenej recept.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

2 porce, 35 minut

Na omáčku:

350 g tofu (množství je přibližné, kupuju čerstvé v Sapě)
2 střední stroužky česneku
2 lžíce rajčtavého protlaku
1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
1 zarovnaná lžička kurkumy
1/2 lžičky kajenského pepře
cca 8 cherry rajčat
1 konzerva drcených rajčat
velkou hrst čerstvého baby špenátu
2 větší jarní cibulky
olivový olej
sůl

papírové utěrky na přípravu tofu

Na rýži:

1 menší hrnek thajské jasmínové rýže
1 a 1/2 menšího hrnku vody
1 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky soli

Postup:

Začala jsem rejží. Klidně si udějte nějakou jinou, vaši oblíbenou (hodí se asi nejvíc Basmati, ale já miluju tuhle thajskou natolik, že ji dělám teď ke všemu). Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C.  Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut. Pak jsem vyndala hrnec z trouby, odklopila jsem pokličku, rejži jsem vařečkou načechrala a nechala jsem hrnec odkrytej, aby rejže trochu ‘oschla’.

V mezičase, kdy se mi dělala rejže, jsem si připravila tofu. To jsem si nakrájela na cca 2×2 cm kostky a osušila jsem ho papírovou utěrkou, aby mi na oleji neprskalo. Na pánvi jsem si rozpálila olivovej olej (nalijte ho tam dostatek, aby se tofu opékalo i po stranách) a osmahla jsem na něm tofu ze všech stran dozlatova. Tofu musí bejt opečený na povrchu, ale měkký uvnitř. Trvá to přibližně tři minuty z každý strany. Když jsem tofu dělala poprvý, tak jsem ho osmažila moc a bylo jako kámen, tak si dejte pozor! Hotový tofu jsem položila na papírový utěrky a nechala jsem odsát přebytečnej olej. Pak jsem si připravila omáčku. Na trošce olivovýho oleje jsem si opekla asi na minutku prolisovanej česnek, přidala jsem římskej kmín, kurkumu, kajenskej pepř, rajčatovej protlak a nechala jsem další minutu opékat. Pak jsem přidala nakrájený cherry rajčata i drcený rajčata a nechala jsem společně asi 10 minut vařit, dokud rajčata nezměkla. Do takhle připravený omáčky jsem dala tofu a nechala jsem asi dalších 5 minut povařit, aby do sebe nasáklo omáčku. Na závěr jsem dochutila všechno solí a přimíchala jsem špenát. Ten stačí jenom zamíchat do horký omáčky a sám krásně změkne. Pokud nedržíte žádnou dietu a omáčka vám připadá kyselá (záleží na použitých rajčatech), tak přidejte trochu třtinovýho cukru.

Hotový jídlo jsem posypala nakrájenou jarní cibulkou.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA