Kateřina Lustigová - blogerka roku
Thajské červené kari:

Když jsem poprvý dělala kari, dopadlo to dost tragicky. Koupila jsem nějakou levnou kari pastu a chutnalo to jo jako umělá hmota. Teď už vím, pro kterou v obchodě sáhnout (viz fotka) a je to hned někde jinde! U tohodle receptu mě dost inspirovala už dávno Koko z Menu domů. Dělám podle ní už dlouho rejži a jelikož se mi vždycky zaručeně povedla, nemám důvod měnit recept. Takže za recept na rejži zatleskejte určitě jí.

Co se týče kari samotnýho, existuje asi milion variant, jak ho připravit. Když jsem byla v Thajsku, tak jsem teprve tam zjistila, že jejich pravý kari je vlastně řídká a ne hustá omáčka, jak jsem si vždycky já myslela (kdo má rád tu hustší, dejte do tohodle receptu míň vývaru – 300 ml). Kari servírujou do hluboký misky a k tomu vám daj na talířek rejži. Bylo to strašně ostrý a strašně dobrý. Dala jsem si ho tam asi pětkrát, i když jsem u každý porce spotřebovala dva balíčky kapesníčků (jak jsem brečela z toho chilli).

Do kari si dejte to, co vám chutná! Já osobně nejím už od malička samotnou papriku, takže tu jsem vynechala a dala jsem místo ní mrkev. Do správnýho kari taky patří jejich kulatej zelenej lilek (mini bobule i ten větší), ale seženete je asi jenom v Sapě a za obojí dohromady chtěj asi 200 Kč. Tak jsem si řekla, že se bez toho obejdu a dám tam klasickej fialovej lilek. Pokud ale chcete stoprocetně autentickej pokrm, určitě si připlaťte.

Při vaření kari si taky otevřete okna a připravte si kapesníčky. To chilli je totiž celkem jízda:D

p1070954
Co budete potřebovat:

4 porce, 45 minut

Na rýži:

1,5 hrnku thajské jasmínové rýže
2 a 1/4 hrnku vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce slunečnicového oleje

Na kari:

450 g kuřecích prsou
2 lžíce slunečnicového oleje
2 velké lžíce červené kari pasty (viz fotka, koupeno v Sapě)
1 stonek citrónové trávy
3 cm kousek zázvoru
500 ml zeleninového vývaru (může být i kuřecí)
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 limetky
1/2 fialového lilku
1 střední mrkev
2 hrsti lusků cukrového hrášku
čerstvé chilli (já měla sušené, ale čerstvé je lepší)
čerstvý koriandr
thajská bazalka (viz fotka, koupeno v Sapě)

Postup:

Začala jsem tím, že jsem si připravila všechny potřebný ingredience tak, abych je mohla pak hned házet do woku. Maso jsem si nakrájela na tenký nudličky, lilek na větší kostky, oloupanou mrkev na plátky, lusky (i předchozí zeleninu samozřejmě:D) jsem omyla a okrájela jim oba konce, zázvor jsem oloupala a nasekala najemno. Taky jsem oloupala citrónovou trávu (slupuju asi tři vrstvy, který přidávám při vaření do kari a pak je na závěr odstraním), odkrojila jsem horní třetinu trávy a měkkej střed jsem nakrájela najemno.

Teď rejže. Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C.  Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut.

Mezitím, co se mi dělala rejže, jsem se vrhla na kari. Ze všeho nejdůležitější je mít pořádně rozpálenou wok pánev (uděláte to i na klasický vysoký pánvi, ale wok je rozhodně lepší). Na rozpálenej wok jsem nalila olej a orestovala jsem na něm kari pastu, zázvor, trochu chilli a citrónovou trávu (asi minuta). Pak jsem přidala maso, pořádně jsem ho promíchala s kari pastou a počkala jsem, až se maso zatáhne. V tu chvíli jsem přidala vývar, kokosový mlíko, třtinovej cukr, rybí omáčku, slupky z citrónový trávy, šťávu z limetky a nechala jsem všechno společně asi tři minuty povařit. Pak jsem přidala lilek a mrkev a vařila jsem další tři minuty. Na závěr vaření (asi tři minuty před koncem) jsem přidala lusky, hrst nasekanýho koriandru a hrst thajský bazalky. Pak je potřeba kari ochutnat a dochucovat (cukrem, limetkou a místo soli rybí omáčkou) podle sebe.

Teď už stačí jenom naservírovat kari do mističek, rejži na talířky a dozdobit thajskou bazalkou!

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Příprava ingrediencí – to zelené dole je thajská bazalka a uprostřed moje vyzkoušená kari pasta
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Thajská jasmínová rýže
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotové kari