Kateřina Lustigová - blogerka roku
Thajská kokosová polévka Tom Kha Gai:

Tuhle dobrotu najdete skoro na každym jídelním lístku v Thajsku, takže se vlastně jedná o jejich tradiční pokrm. Je to tam taková sázka na jistotu, když nevíte, co si zrovna chcete dát. Mohlo by se zdát, že v tom vedru člověk nemá na polívky chuť, ale naopak se horký jídla doporučujou na srovnání teploty.

Jako jedna z mála thajskejch polívek není tak pálivá (asi záleží jak kde, ale já vždycky měla mírně pálivou), jako třeba polívka Tom Yum, ale samozřejmě záleží i na tom, kde si ji dáváte. Já třeba nejím houby, takže je pak vybírám, ale kvůli chuti vývaru jsou tam třeba. Pokud chcete co nejvíc autentickej recept, doporučuju sehnat ještě kafrový listy (sušený limetový listy) a přidat při vaření třeba dva tři lístky. Taky je báječnej galangal (podobnej zázvoru, akorát má víc citrónovou chuť), kterej můžete použít místo zázvoru a citrónový trávy. Jelikož to ale nejsou suroviny, který se dobře shání, dělám ji dost často bez nich a i tak je skvělá. Je fakt jednoduchá, rychlá a kromě citrónový trávy, která se dneska dá koupit už taky skoro všude, je i co se týče ingrediencí snadno dostupná. Podle mě krásná a svěží změna v klasickym jídelníčku:)

Co budete potřebovat:

30 minut, 2 porce

1 lžíce slunečnicového oleje
1 větší šalotka
1 větší stroužek česneku
5 cm kousek čerstvého zázvoru
kousek čerstvé chilli papričky podle chuti
1 větší kuřecí prso (cca 200 g)
hrst žampionů
250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
1 stonek citrónové trávy
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky limetky

Na zdobení:

jarní cibulka, chilli a čerstvý koriandr

Postup:

Šalotku a česnek jsem nakrájela najemno, zázvor oloupala a nakrájela na tenký plátky, chilli nakrájela na kolečka, kuřecí maso na tenký nudličky a citrónovou trávu naklepala tupou hranou nože tak, abych z ní uvolnila co nejvíc aroma. Pokud máte citrónovou trávu dostatečně dlouhou, můžete ji pak uvázat do uzlíčku, aby se z polévky po uvaření líp vytahovala. Pokud nemáte, rozpůlte ji.

Na oleji jsem si v hrnci (nebo we woku) opekla lehce šalotku, pak jsem přidala nasekanej česnek a chilli a opékala asi minutu, dokud se všechno krásně nerozvonělo. Všechno jsem pak zalila kuřecím vývarem, kokosovým mlékem, přidala jsem citrónovou trávu, zázvor a nechala tak deset minut povařit. Pak jsem přidala kuřecí maso na nudličky, žampiony, rybí omáčku, cukr a limetovou šťávu. Všechny dochucovadla doporučuju dávat nejdřív v menším množství a radši pak přidat na konci vaření. Polévku vaříme cca 5 až 8 minut, dokud maso nebude uvařený.

Z hotové polévky odstraníme citrónovou trávu a finálně dochutíme. Rybí omáčku používáme místo soli. Thajská kuchyně by měla být hodně vyvážená a výrazná co se týče sladký, kyselý a slaný chuti. Finální talíř jsem pak zdobila nasekanou čerstvou jarní cibulkou, koriandrem a chilli.

Tak šup do kuchyně!

K.

Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.