Kateřina Lustigová - blogerka roku
Těstoviny s krémovou paprikovou omáčkou

To jsem si tak jednou zase dělala polívku z pečenejch račat a paprik a v tom mě to napadlo. To by byla přece úplně skvělá omáčka na těstoviny! Samozřejmě jsem ten recept trošku ještě upravila a doladila, ale základ je vlastně úplně stejnej, jako na tu polívku. Pak k pečený zelenině akorát do mixéru místo vývaru přihodíte ricottu a vznikne vám božská a delikátní omáčka.

Jak už je u mě zvykem nikdy neumím dělat malý množství, takže upozorňuju předem, že tohle množství mi stačilo asi na šest porcí. Pokud chcete omáčky míň, vydělte si suroviny nebo si jednoduše zbytek omáčky dejte do mrazáku na pozdější líný večery.

Co budete potřebovat:

45 minut, 6 porcí omáčky

čerstvé těstoviny podle vlastního výběru (já měla linguine, ale budou se hodit i penne nebo fusilli)
600 g červených paprik
400 g cherry rajčat
3 větší stroužky česneku
2 velké šalotky (cca 130 g)
3 větší větvičky čerstvého tymiánu
50 ml olivového oleje extra virgin
200 g ricotty
2 lžíce nakládaných sušených rajčat v oleji
velkou hrst čerstvé bazalky
sůl a čerstvě mletý pepř

pečicí papír

Na servírování:

parmazán
čerstvá bazalka

Postup:

Nejdřív jsem si nechala rozehřát troubu na 180 stupňů a pak jsem pokračovala krájením a čištěním zeleniny. Z paprik jsem vyřízla středy, omyla je a nakrájela na větší kostky. Rajčata jsem si omyla a nakrájela je na poloviny. Šalotku jsem si oloupala, odkrojila konce a nakrájela zhruba na osminy. Všechno jsem hodila de velký misky, přidala jsem neloupanej česnek, olivový olej, tymián, sůl, pepř a pořádně promíchala, aby byla všechna zelenina obalená v oleji a koření. Takhle připravenou zeleninu jsem přemístila na plech s pečicím papírem a dala do trouby na cca 30 minut. Po dvaceti minutách je dobrý už do trouby začít koukat, jestli zelenina není už moc připálená. Lehce vůbec nevadí, dodává to pak omáčce úžasnou chuť.

Ke konci pečení zeleniny jsem si dala pomalu vařit osolenou vodu na těstoviny. Upečenou zeleninu jsem nechala lehce vychladnout (z toho nejhoršího), odstranila jsem ze směsi větvičky tymiánu a vyloupala jsem upečený česnek (chceme jenom vnitřek ne slupky). Takhle připravenou směs jsem přemístila do mixéru, přidala k ní čerstvou bazalku, ricottu, sušený rajčata a začala jsem mixovat. Cílem je, aby omáčka byla co nejkrémovější a nejhladší (na fotce je vyfocená tak v půlce mixování), záleží samozřejmě ale na výkonu mixéru. Na závěr je potřeba klasicky ochutnat a případně dochutit solí a pepřem. Kdyby byla rajčata kyselá, tak případně i cukrem, ale v mym případě nebylo potřeba.

Servírovala jsem už promíchaný těstoviny s omáčkou, zasypaný strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

Tak šup do kuchyně!

K.

Více podobných receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete zakoupit u mě v E-SHOPU.