Švestkovo-borůvkový koláč:

Nejsem zrovna uplně koláčovej typ, ale občas když mám hodně sezónního ovoce, tak mi to nedá. Když už ale na koláč dojde, musí bejt krásně vláčnej. Nejhorší, co pro mě může bejt, je koláč, kterej je vysokej, suchej a má v sobě málo ovoce. Takže pokud jste na tom stejně jako já (nebo naopak koláče milujete), tenhle recept musíte vyzkoušet. Tenký vláčný těsto s hromadou ovoce určitě přesvědčí i nemilovníky klasickejch koláčů…

p8210335
Co budete potřebovat:

Těsto:
60 g rozpuštěného másla
190 g zakysané smetany
170 g polohrubé mouky
80 g cukru krystal
1/2 kypřícího prášku do pečiva
2 vejce

Drobenka:
30 g změklého másla
30 g hrubé mouky
30 g hladké mouky
30 g cukru moučka
1 zarovnaná lžička mleté skořice

švestky a borůvky nebo jiné sezónní ovoce
polohrubou mouku a máslo (vymazání a vysypání formy)

Forma 20×30 cm

Postup:

Nejdřív jsem se vrhla na těsto.  Do misky jsem nasypala všechny suchý ingredience a pořádně jsem je promíchala. V druhý míse jsem si smíchala rozpuštěný máslo, zakysanou smetanu a vejce. Suchý ingredience jsem přisypala k těm ostatním, pořádně jsem je promíchala a vzniklo mi hladký těsto.
V další misce jsem si smíchala všechny ingredience na drobenku a prstama jsem směs propracovávala tak dlouho, dokud drobenka nevznikla.

Plech jsem vymazala máslem, vysypala ho polohrubou moukou a rozehřála jsem troubu na 180 °C.  Dál jsem si vypeckovala švestky, který jsem pak rovnou rozdělila na půlky. Těsto jsem nalila na plech, na těsto jsem řeznou stranou nahoru naskládala švestky, kolem švestek jsem nasypala borůvky a na závěr jsem všechno zasypala skořicovou drobenkou. Koláč jsem pekla cca 45 minut a řídila jsem se hlavně barvou krajů. Pokud si nejsem jistá, používám dřevěnou špejli. Pokud se na ní uchytí jen pár drobečků, koláč je hotovej. Doporučuju koláč na závěr poprášit moučkovým cukrem.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA