Kateřina Lustigová - blogerka roku
Sezamová pasta Tahini:

Už dlouho jsem si chtěla doma udělat klasickej hummus z cizrny, ale neměla jsem doma pořád sezamovou pastu Tahini. Běžně jsem ji v obchodech prodávat neviděla a když jsem ji už někde zahlídla, přišla mi zbytečně drahá. Proto jsem se rozhodla si ji udělat doma. Je to víc než jednoduchý, takže se není čeho bát.

Můžete si vytvořit pastu hustou (míň olivovýho oleje), řídkou (víc olivovýho oleje), světlou (semínka neopékáme), tmavou (semínka hodně opečeme), chuťově výraznější (přidáváme sezamový olej) i méně výraznou (bez sezamového oleje). Záleží čistě na vaší chuti a představě.

Přidávat ji můžete do různejch dipů nebo z ní udělat zálivku na salát. Určitě ji v budoucích receptech využiju, abyste měli nějakou inspiraci.

p1300840
Co budete potřebovat:

200 g světlých sezamových semínek
60 ml extra panenského olivového oleje (přidávám postupně, takže je to přibližné množství)
1/2 lžičky sezamového oleje (nemusí být, ale dodává výraznější chuť)

Postup:

Sezamová semínka jsem nejdřív opekla na suché pánvi. Chtěla jsem docílit toho, aby semínka byla z části opečená a z části ne. Pokud je opečete všechny víc, budete mít pastu tmavší a chuťově výraznější. Opékání mi trvalo přibližně 3 minuty. Opečená semínka jsem nasypala do mixéru, přidala jsem dvě lžíce olivovýho oleje, půl lžíce oleje sezamovýho a začala jsem mixovat. Postupně jsem přidávala další lžíce olivového oleje, dokud jsem nedosáhla požadovaný konzistence. Já chtěla takovej střed, takže jsem pastu udělala polotekutou. Občas jsem musela mixér zastavit, setřít ze stěn hmotu a pokračovat v mixování.

Hotovou pastu jsem nechala vychladnout a nalila jsem ji do uzavíratelný nádoby.

Já ji vždycky celkem rychle spotřebuju, tak nevím, jakou má přesnou trvanlivost. Vzhledem k obsahu oleje by ale měla nějakej ten pátek určitě vydržet.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p1300809
p1300819