Kateřina Lustigová - blogerka roku
Salát Fall Caesar:

Minimálně jednou za týden si jdu dát tenhle salát do Green factory, kde si ho můžete objednat právě jako Fall Caesar. Naprosto jsem se do něj zamilovala a tak jsem se jednou rozhodla, že si ho udělám doma. Nic těžkýho na tom není. Kouzlo je vlastně jenom v tom, že se všechny ingredience společně nasekají na závěr na malý kousky a smíchají přímo s vynikajícím dresingem. Tím se všechny chutě spojí a každý sousto salátu bude dokonalý. Od tý chvíle, kdy jsem se naučila jíst tyhle nasekaný saláty, mi přijde, že mi jiný ani nechutnaj:D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

2 porce, 30 minut

Na salát:

1 římský salát
2 kuřecí prsa nebo 100 g dobré anglické slaniny
1 hruška
2 hrsti brusinek
parmazán
2 plátky celozrnného toustového chleba

Na dresing:

2 ančovičky (nakládané ve vlastní šťávě nebo v oleji)
1 žloutek
60 ml extra panenského olivového oleje
3  střední stroužky česneku
1 lžička worcestru
1 lžička dijonské hořčice (určitě musí být dijonská)
2 velké lžíce strouhaného parmazánu (určitě musí být parmazán)
šťáva z půlky citrónu (určitě citrón ne limetku)
sůl a  čerstvě mletý pepř

Postup:

Začala jsem salátem. Ten jsem oddělila po listech a všechny listy jsem jednotlivě omyla. Pak je buď v odstředivce nebo jemně utěrkou osušte (listy musí bejt fakt suchý, jinak by na nich nedržel pak dresing). Já odstředivku nemám, takže jsem to dělala utěřkou. Salát jsem pak nakrájela na menší kousky, ale jenom tak ledabyle, protože na závěr všechno budeme stejně sekat.

Pak jsem si připravila krutony. Toustovej chleba jsem si nakrájela na kostičky a opekla na dvou lžících olivovýho oleje dokřupava. Pánev mějte na mírnej plamen, ať se vám krutony nespálí. Taky je potřeba je průběžně promíchávat, aby se opekly rovnoměrně.

Další částí je kuřecí maso (nebo slanina). To jsem nechala v celku a jenom ho osolila, opepřila a opekla na olivovém oleji asi 3 minuty z každý strany. Nechala jsem ho takhle v celku odpočívat dokud nevychladlo a pak jsem ho nakrájela na menší kousky.

Mezi opékáním masa jsem si nastrouhala parmazán a nakrájela hrušku na kostičky.

Do mixéru jsem si pak dala žloutek, hořčici, citrónovou šťávu, worcestr a prošlehala jsem. Můžete použít buď tyčovej mixér, malej mixér na sekání a pesto nebo klasickou ruční metličku. Ručně to dá ale dost zabrat. Pak jsem postupně přidávala olivovej olej. Ze začátku po kapkách, pak po větších dávkách, dokud nevzniknul lehce tekutej dresing. Následně jsem přidala ančovičky, který jsem si rozmačkala před tím trošku vidličkou a česnek, kterej jsem prolisovala. Pak jsem ručně vmíchala parmazán a na závěr jsem dochutila pořádně solí a čerstvě mletým pepřem.

A teď to nejdůležitější. Na velký prostorný prkýnko jsem dala všechny ingredience – římský salát, maso, brusinky, hrušku, parmazán, krutony na sebe a pořádně jsem to pokrájela na menší kousky. Nechtěla jsem salát úplně rozsekat na pidi kousky, spíš spojit s ostatníma ingrediencema tak, aby v každym soustě bylo od každýho něco. Já nemám tak prostorný prkýnko doma, tak tohle dělám po jedný porci. Použít na to můžete buď velkej kuchyňskej nůž nebo mezzalunu, jako já.

Takhle nasekanej salát jsem promíchala s připraveným dresingem tak, aby dresing obalil každej kousek salátu.

Já v salátu miluju ty sladký chuťě brusinky a hrušky. Pokud vám ale tahle kombinace nevyhovuje, prostě je v receptu vynechte.

PS: Dresing se dá udělat i z předem hotový majonézy, kdy do ní přidáte kromě oleje a žloutků ostatní ingredience a promixujete. Majonézy bych dala tak tři velký lžíce a ochucovala pak postupně podle vaší chuti:)

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA