Polévka z červené čočky:

Tuhle polívku mám hrozně ráda. Když mám doma hotovej vývar, tak je za chviličku hotová a já si ji dávám místo hlavního jídla. Pokaždý jsem si ji dělala jinak, ale tahle verze mi chutná nejvíc. Je taková orientální a taky hodně pálí. Pokud nemáte rádi pálivý, tak jenom z receptu vynechte chilli nebo ho dejte míň. V tomhle zimním období je ale určitě chilli super, protože uvolňuje dutiny, takže doporučuju ho nevynechat. V receptu taky najdete parmazán, ale pokud chcete veganskou verzi, tak ho jednoduše vynechte.

P1130628
Co budete potřebovat:

6 porcí, 30 minut

1 malá červená cibule
1 malá mrkev
1 velký stroužek česneku
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého chilli (kdo nemá rád pálivé vynechá nebo dá míň)
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka krájených rajčat
180 g červené čočky
cca 800 ml domácího zeleninového vývaru
olivový olej
trocha cukru nebo sirupu (javorovej nebo agáve)
sůl

čerstvá pažitka a parmazán podle chuti

Postup:

Nejdřív jsem oškrábala mrkev a nastrouhala nahrubo na struhadle. Pak jsem si nakrájela najemno cibulku a oloupala česnek. V hrnci jsem si rozpálila olej, stáhla plamen a přidala cibulku a mrkev. Opejkala jsem dozlatova. Ke směsi jsem přidala prolisovanej česnek, kurkumu, římskej kmín, chilli a protlak. Koření jsem nechala rozvonět asi minutu a pak jsem přidala plechovku krájenejch rajčat, propláchnutou čočku a vývar. Pořádně jsem všechno promíchala, osolila a nechala asi 20 minut vařit. Během vaření je potřeba kontrolovat, jestli je v hrnci dost tekutiny. Pokud ne, přidávám ještě vývar. Taky je potřeba ochutnávat čočku. Měla by bejt měkká, ale malinko křupnout. Na závěr jsem dochucovala solí a troškou sirupu podle svojí chuti.

Hotovou polívku jsem pak ještě posypala nastrouhanym parmazánem a nasekanou pažitkou.

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU

P1130583
P1130593
P1130608
P1130611
P1130595
P1130619
P1130634