Kateřina Lustigová - blogerka roku
Mrkvový dort:

Recept na tenhle skvělej a vláčnej mrkvovej dort mám od mojí skvělý nastávající tchýně Radky, která nám ho často peče, když přijdeme na návštěvu. Už když jsem ho poprvý ochutnala, tak jsem věděla, že si musím říct o recept. Ten je ale jenom na koláč a já se rozhodla ho vylepšit ještě o tvarohovej krém a udělat z něj dort. Pokud nejste ale zrovna milovníci krémů, můžete si mrkváč upéct jenom jako koláč  v nižší a šiřší formě:)

p1100069

Co budete potřebovat:

1 dort, 2 hodiny

Na korpus (koláč):

450 g nastrouhané mrkve
280 g celozrnné mouky
300 g třtinového cukru
120 g vlašských ořechů
220 ml rostlinného oleje
4 vejce
1 vanilkový lusk
2 čajové lžičky jedlé sody
2 čajové lžičky prášku do pečiva
2 čajové lžičky skořice
špetka soli

Na krém:

500 g měkkého tvarohu (pokojová teplota)
2,5 lžíce moučkového cukru (přidávejte postupně podle chuti)
2 lžíce másla
šťáva z půlky limetky

19 cm dortovou formu (mám 10 cm vysokou – pokud máte nižší, nastavte výšku pečícím papírem)

Postup:

Nejdřív jsem smíchala vejce s cukrem, olejem a vnitřkem vanilkovýho lusku (ten nožem rozpulte a seškrábněte vnitřek lusku špičkou nože) v jednotnou směs. V druhý míse jsem smíchala celozrnnou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Sypkou směs jsem pak pomalu přidala do tý tekutý a opět jsem promíchala. Na závěr jsem přidala najemno nastrouhanou mrkev a nahrubo nadrcený ořechy.

Pak jsem předehřála troubu na 180°C , formu jsem vymazala máslem, vysypala celozrnnou moukou a vlila do ní směs. Tu jsem pekla asi hodinu a deset minut. Ke konci pečení kontrolujte, jestli je koláč uprostřed hotovej – zkoušejte např. dřevěnou špejlí. Každá trouba je jiná a přesně se čas nedá nikdy určit. Po upečení jsem nechala korpus pořádně vychladnout.

Během pečení korpusu jsem si udělala krém. Tvaroh jsem smíchala s cukrem, šťávou z limetky a rozpuštěným máslem (máslo nechte po rozpuštění trošku zchladnout a vmíchejte ho pouze do tvarohu pokojový teploty – nikdy ne do studenýho, jinak máslo nerozmícháte). Směs vymíchejte dohladka a dejte do lednice.

Hotovej a vychladnutej korpus jsem převrátila vzhůru nohama tak, aby spodní část korpusu tvořila horní část dortu. Pokud spodek korpusu není po otočení stabilní, otočte ho ještě jednou a seřízněte ho. Ve chvíli, kdy jsem měla korpus stabilní, jsem ho rozřízla na tři stejný části. Nejdřív jsem si malým nožem načrtla řezy a pak jsem větším nožem řezala. Mezi jednotlivý části jsem nanesla krém a na závěr jsem potřela i horní patro. To jsem ozdobila ještě drcenejma vlašskejma ořechama a mochyní (physalis).

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p1100079
p1100055

OLYMPUS DIGITAL CAMERA