Kateřina Lustigová - blogerka roku
Moravské koláčky:

Už jsem vám několikrát psala, že na to sladký moc nejsem. A už vůbec nejsem na věci z kynutýho těsta. Né, že by mi to nechutnalo, ale nestává se mi, že na to dostanu chuť a musím to mít. Většinou jsou to totiž takový ty suchý dusivý koláčky, po kterejch vypiju litr vody. Jenže u těhle koláčků je něco jinak. Jsou totiž tak neskutečně vláčný, že to snad ani není možný. S každym kousnutím máte v puse spoustu náplně a tak se vám nemůže stát, že by jste se těmahle koláčkama dusili. A až budu mít jednou svatbu, tak žádný centimetrový neidentifikovatelný koláčky, ale jedině tyhle moravský a vláčný♥

Jinak jsme tohle pekly s mámou a tetou u babičky, takže fotky jsou trošku jiný, než je u mě normálně zvykem…Bylo málo světla a jiný prostředí:) Snad vám to nebude vadit…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

cca 50 koláčků, 2,5 hodiny

Na těsto:

500 g hladké mouky
2 žloutky
1 vejce
160 ml slunečnicového oleje
špetka soli

Na kvásek:

250 ml vlažného mléka
90 g cukru moučka
50 g čerstvého droždí

Na tvarohovou náplň:

500 g tvarohu (já kupuju ten v alobalu)
2 žloutky
kůra z jednoho citrónu
dvě hrsti rozinek
2 lžíce cukru moučka (klidně i víc, záleží na vaší chuti)
trocha mléka (podle konzistence na rozředení)

Na drobenku:

30 g změklého másla
30 g hrubé mouky
30 g hladké mouky
30 g cukru moučka

povidla na dozdobení
hladká mouka na pomoučení
pečící papír

Postup:

Ve velký míse jsem si smíchala prosátou mouku a přidala jsem vejce, žloutky, špetku soli a olej. Ve vyšší nádobě (používám vysokou odměrku) jsem smíchala cukr s vlažnym mlíkem a přidala jsem rozdrobený droždí. Nádobu jsem dala do trouby (50°C) a počkala jsem, až vzejde kvásek. Kvásek jsem přelila pak do mísy s moukou a začala jsem zpracovávat těsto. Trvá to minimálně deset minut a dá to fakt dost zabrat. Já si k tomu sedla, mísu jsem si položila na klín a vařečkou jsem těsto odlepovala ode dna misky, dokud těsto nebylo krásně hladký a sjednocený. Dala jsem si dvakrát malej oddych, protože ta ruka z toho fakt bolí:D Zpracovaný těsto jsem přendala do čistý misky, poprášila hladkou moukou, misku jsem přikryla utěrkou a nechala jsem těsto hodinu kynout v troubě na 50°C.

Při přípravě těsta se vám nemusí podařit dvě věci. Za prvý vám nevzejde kvásek. Pro tyhle případy si kupte vždycky víc droždí, ať nemusíte letět do krámu v zástěře (několikrát se mi to stalo). Může to bejt tim, že jste třeba použili moc teplý mlíko. Musí bejt vlažný, protože moc horký mlíko kvásek zabije. Nebo byly špatný kvasnice. A za druhý špatně vypracujete těsto. Do toho se musí během zpracování dostat vzduch (toho docílíme právě tím neustálým odlepováním těsta ode dna vařečkou). Doporučuju trpělivost a vytrvalost. To je u kynutýho těsta základ.

Během kynutí jsem připravila tvarohovou náplň. Smíchala jsem tvaroh se žloutkama, cukrem, citrónovou kůrou a rozinkama a podle potřeby jsem rozředila trošku mlíkem (možná je lepší rovnou koupit ten řidší tvaroh ve vaničce, ale já to mám naučený prostě takhle). Směs určitě ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr (každý sladíme jinak).

Vykynutý těsto jsem přendala na trochu pomoučenej (hladká mouka) vál, zlehka jsem ho rozválela válečkem na placku a skleničkou o průměru cca 5 cm jsem začala vykrajovat kolečka (tloušťka cca 0,5 cm). Zřejmě to neni uplně klasickej postup, ale my to takhle doma děláme. Na vykrojený kolečka jsem dala tvarohovou směs a začala jsem balit koláčky. Všechny strany těsta jsem natáhla, přehnula přes tvarohovou směs (udělala jsem takovej měšec), pak jsem spoje stiskla a vytvarovala jsem hezkej malej bochánek, kterej jsem dala spojem dolů na plech s pečícím papírem.

Doprostřed koláčku jsem prstem udělala důlek, do něj jsem dala povidla a koláček jsem zasypala drobenkou. Takhle připravený koláčky jsem pekla na 180°C cca 15 minut do zezlátnutí. Každá trouba peče trošku jinak, tak koláčky hlídejte a až budou mít krásně zlatý okraje, jsou hotový.

Občas se stane, že povidla z koláčku sjedou. Nic se neděje, prstem je šoupněte prostě zpátky.

Na závěr koláčky stačí jenom pocukrovat a podávat. Jsou fakt neskutečně dobrý, takže je musíte zkusit.

Tak šup do kuchyně!

K.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA