Kateřina Lustigová - blogerka roku
Květák s míchaným vejcem:

Aneb klasickej květákovej mozeček. Upřímně ten název jídla nějak nemůžu vystát, takže jsem to přejmenovala. Doufám, že to nikoho nepohorší.. Adam tohle jídlo moc nemusí, takže vždycky využívám dny, kdy je pryč a dělám si ho jenom pro sebe. První porci jsem si dala s bramborem extra a do tý druhý jsem vařený brambory rovnou vhodila s květákem na pánev a zalila vajíčkem. Je to možná ještě lepší než klasika. Pokud máte rádi, můžete přidat i špetku muškátovýcho oříšku.

Sice je to takovej miš maš na talíři a rozhodně ne insta friendly, ale i takový jídla maj právo na ofiko recept a místo na blogu:D

Co budete potřebovat:

2 porce, 25 minut

5 větších růžiček květáku
1 větší lžíci másla
2-3 šťastná vajíčka
1 menší šalotku
1 menší jarní cibulku
velkou hrst pórku (dávám mix bílý i zelený části)
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
čerstvou chilli papričku podle chuti
brambory jako přílohu (množství nechám na vás)
kmín
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Z květáku jsem si rozebrala růžičky, omyla je a dala vařit do hrnce s osolenou vodou zhruba na 12 minut doměkka. Čas samozřejmě záleží na velikosti růžiček. Květák proto kontroluju vždycky během vaření. Měl by bejt krásně měkkej, ale ne rozvařenej. Hotovej květák jsem scedila, nechala trochu vychladnout, oschnout a pak jsem ho nakrájela nahrubo. Mezitím jsem si dala vařit brambory do osolený vody společně s kmínem a vařila je taky doměkka.

Nakrájela jsem si taky šalotku a pórek na půl kolečka, jarní cibulku na kolečka a chilli najemno. Trochu jarní cibulky a pórku jsem si nechala na závěr, aby tam i něco křuplo. Do pánve jsem pak dala rozehřát máslo a když začalo pěnit, přidala jsem šalotku, pórek a chilli. V mezičase jsem si rozšlehala vajíčka s trochou soli. Na lehce opečenou směs pórku, cibulky, šalotky a chilli jsem přidala nakrájenej květák a nechala společně tak dvě až tři minutky opéct. Pak jsem přilila vajíčka, směs jsem promíchala, osolila, opepřila a stáhla jsem plamen. Směs by měla zůstat vláčná a vajíčka se strašně snadno vysušší, tak to nemějte na nejvyšší plamen určitě. Na závěr jsem přidala najemno nasekanou petrželku a pokud máte rádi, tak trochu křupavýho pórku a jarní cibulky.

Tak šup do kuchyně!

K.