Kateřina Lustigová - blogerka roku
Losos se špenátem a quinoou:

Když jsem na vlně zdravý stravy, zařazuju okamžitě do jídelníčku ryby. A protože mám nejradši lososa, dala jsem si ho hned první den k obědu. Jako přílohu jsem zvolila špenát s quinoou. Čerstvej špenát s česnekem miluju už dlouho a poprvé jsem si uvařila i quinou. Mám ji doma už nějakej ten pátek, protože o ní každej básní, ale pořád jsem se k ní nějak neměla. Když si o ní ale něco přečtete, tak zjistíte, že při zdravý stravě je skoro povinnost ji zařadit do jídelníčku. A když ji navíc pak ochutnáte, uděláte to i dobrovolně.

p2080956
Co budete potřebovat:

2 porce, 30 minut

2 porce lososa s kůží (kus cca 200g)
2 balení baby špenátu
1/2 hrnku quinoi
2 střední šalotky
1 větší stroužek česneku
1/2 lžičky provensálských bylinek
šťáva z půlky citrónu + kousek citrónu na lososa
1 hrnek vody nebo zeleninového vývaru
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Ze všeho nejdřív jsem si rozpálila troubu na 200°C. Pak jsem propláchla quinou vlažnou vodou (dokud neprotejkala čirá voda), nasypala jsem ji do hrnce, zalila ji hrnkem vývaru, přidala k ní šťávu z půlky citrónu, provensálský bylinky a nechala pod pokličkou necelejch 20 minut vařit (ke konci vaření kontrolujte množství vody v hrnci, aby se vám quinoa náhodou nepřipálila). Mezitím jsem dala na plech pečící papír a položila na něj lososa, kterýho jsem před tím osolila a opepřila z obou stran. V troubě jsem ho pekla cca 15 minut. Když jsem měla lososa v troubě a quinou na plotně, rozpálila jsem si ještě pánev a na trošce olivovýho oleje jsem si dozlatova opekla na drobno nasekanej česnek a na kolečka nakrájenou šalotku. Pak jsem přidala špenát (na části, všechen se mi na pánev nikdy nevejde) a míchala jsem, dokud špenát nebyl hotovej (což je skoro hned a poznáte to tak, že je měkkej, vláčnej a má tmavě zelenou barvu). Quinou jsem po uvaření ještě pořádně načechrala vidličkou a nechala ještě chvilku dojít pod pokličkou. Pak jsem ji přidala do špenátu a celou směs jsem ještě dochutila solí, pepřem a pořádně jsem to promíchala.

Hotovýho lososa jsem ještě pokapala citrónovou šťávou a bylo hotovo!

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA