Kateřina Lustigová - blogerka roku
Květákové kari:

Poslední dobou kari vařím pořád. A tak jsem zkusila místo masa tentokrát květák a hodně mě překvapilo, že to maso tam vlastně vůbec nepotřebuju. Takže tohle je ideální verze červenýho kari nejenom pro vegetariány, ale i masožravce, jako jsem já.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co budete potřebovat:

4 porce, 45 minut

Na rýži:

1,5 hrnku thajské jasmínové rýže
2 a 1/4 hrnku vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce slunečnicového oleje

Na kari:

1 střední květák
2 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce červené kari pasty (koupeno v Sapě)
1 stonek citrónové trávy (koupeno v Sapě, ale mají i v Marks&Spencer nebo Delmartu – akorát stojí jednou tolik)
3 cm kousek zázvoru
1 střední cibule
1 střední stroužek česneku
500 ml zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka
2 lžíce rybí omáčky (koupeno v Sapě)
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 limetky
2 hrsti mraženého hrášku
čerstvý koriandr
černá sezamová semínka (koupeno v Sapě)

Postup:

Začala jsem tím, že jsem si připravila všechny potřebný ingredience tak, abych je mohla pak hned házet do woku. Květák jsem omyla, odkrojila jsem košťál a rozebrala ho na menší růžičky, zázvor a česnek jsem oloupala a nasekala najemno a cibuli jsem nakrájela na půl kolečka. Taky jsem oloupala citrónovou trávu (slupuju asi tři vrstvy, který přidávám při vaření do kari a pak je na závěr odstraním), odkrojila jsem horní třetinu trávy a měkkej střed jsem nakrájela najemno.

Teď rejže. Jako první jsem rozehřála troubu na 200°C.  Pak jsem rejži propláchla vlažnou vodou, ve velkym hrnci jsem si rozpálila olej a rejži jsem na něm orestovala. Pak jsem ji zalila vodou, přidala jsem sůl a počkala jsem, až bude voda těsně pod povrchem rejže. V tu chvíli jsem hrnec přiklopila pokličkou, dala jsem ho do trouby, troubu jsem vypnula a rejži jsem tam nechala dojít na 20 minut.

Mezitím, co se mi dělala rejže, jsem se vrhla na kari. Ze všeho nejdůležitější je mít pořádně rozpálenou wok pánev (uděláte to i na klasický vysoký pánvi, ale wok je rozhodně lepší). Na rozpálenej wok jsem nalila olej a orestovala jsem na něm kari pastu, zázvor, česnek a citrónovou trávu (asi minuta). Pak jsem přidala cibuli a květák a pořádně jsem všecko promíchala s kari pastou. Když byl květák obalenej v kari pastě, přidala jsem vývar, kokosový mlíko, třtinovej cukr, rybí omáčku, slupky z citrónový trávy, šťávu z limetky a nechala jsem všechno společně vařit pod pokličkou, dokud květák nebyl skoro uvařenej (cca 10-15 minut, podle velikosti květáku). Pak jsem přidala hrášek a vařila jsem další tři minuty. Pak je potřeba kari ochutnat a dochucovat (cukrem, limetkou a místo soli rybí omáčkou) podle sebe. Na závěr jsem si na suché malé pánvi trošku opražila sezamová semínka.

Teď už stačí jenom naservírovat kari do mističek, rejži na talířky a dozdobit čerstvým koriandrem a sezamem♥

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA