Kateřina Lustigová - blogerka roku
Koprovka s domácím knedlíkem:

Milujete ji nebo nesnášíte? U koprovky totiž existuje jenom jedna z těhle variant. Školní jídelna bohužel udělala svoje a zkazila tomuhle jídlu dost pověst. Jenže doma ji celá rodina dělala vždycky děsně dobrou a proto mě ani ta jídelna nemohla rozhodit. Když jsme se s Adamem nastěhovali spolu, tak jsem se ho zeptala, co mu nemam vařit za jídla. Řekl mi, že koprovku a halušky, protože na to má ty nejhorší vzpomínky právě z jídelny. Já jsme se ale nedala a zkusila jsem obě jídla uvařit doma, aby měl trošku srovnání. No a obě jídla teď má Adam na žebříčku těch nejoblíbenějších ode mě. U koprovky Adam hlavně trhá rekordy v rychlosti. Je schopnej sníst šest knedlíků a dvě vajíčka za necelý tři minuty. Doporučuju tomuhle jídlu dát proto ještě šanci…

Ta pravá koprovka se správně podává s plátkem hovězího masa, ale já vždycky měla nejradši vajíčko. Buď zastřený nebo vařený, ale s vláčnym středem. Místo knedlíků klidně můžete udělat brambory. A když už zvolíte ty knedlíky, tak jedině domácí..

Koprovka je jinak teda dost kalorický jídlo. Tím spíš, když k ní uděláte ještě knedlíky. Ale jednou za čas se k tý klasice vždycky ráda vracím…♥

p317013566
Co budete potřebovat:

4 porce, 45 minut

Na omáčku:

1/2 másla
3 a půl lžíce hladké mouky
2 kelímky smetany ke šlehání (31%)
cca 500 ml mléka (používáme na ředění)
1 lžička nakládaného kopru
3 lžíce čerstvě nasekaného kopru
ocet
cukr krupice
sůl

Na knedlíky:

2 vejce
2 rohlíky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek vlažného mléka
1 zarovnaná lžička soli
hrst nasekané petrželky

Vejce k omáčce (počet i způsob úpravy nechám na vás)

Postup:

Nejdřív jsem si připravila těsto na knedlíky. Rohlíky (nejlíp den až dva starý) jsem nakrájela na kostičky a přidala jsem k nim dva žloutky, mouku, mlíko, sůl a nasekanou petrželku. Všechno jsem pořádně promíchala, z bílků jsem vyšlehala tuhej sníh a pomalu jsem ho vmíchala do těsta.

Když je těsto připravený, je potřeba si hrnky vymazat máslem (hrnek vyberte podle toho, jakej chcete mít tvar a velikost knedlíku – já používám klasický 200 ml hrnky). Hrnky se musí vymazat poctivě, aby se knedlíky pak hezky vyklopily. Hrnky jsem naplnila knedlíkovou směsí tak dva centimetry pod okraj, dala jsem je do hrnce/kastrolu a nalila tam vodu tak, aby voda byla kolem hrnků a sahala maximálně do jejich poloviny. Pak jsem hrnec zakryla utěrkou, přiklopila pokličkou a vařila jsem knedlíky od bodu varu přesně 20 minut.

Když se vařily knedlíky, připravila jsem si omáčku. V hrnci jsem rozpustila máslo a ve chvíli, kdy začalo pěnit, jsem přidala hladkou mouku. Důležitý je pořád rychle míchat, aby se netvořily hrudky a nic se nepřipalovalo. Mouku s máslem jsem nechala asi dvě minuty provařit a pak jsem přilila smetany. Pořád jsem rychle míchala (pokud se vám hrudky vytvoří, omáčku ještě bez kopru přeceďte). Když začala omáčka houstnout, přilejvala jsem postupně mlíko. To jsem dělala do tý doby, než omáčka měla tak akorát omáčkovou konzistenci. V tuhle chvíli jsem přidala nakládanej kopr (když máte hodně voňavej čerstvej, tak nakládanej kopr nemusí bejt, ale já jsem na to takhle naučená-příště zkusim úplně bez něj a dám vědět), sůl, ocet (po kapkách) a cukr. Všecko jsem nechala projít varem a postupně jsem dochucovala opakovaně solí, cukrem a octem, dokud mi omáčka nepřišla perfektní (já ji dělám víc sladkou, máme to tak všichni nejradši, ale záleží na vás). Na závěr jsem přidala čerstvej kopr a promíchala jsem.

Hotový knedlíky jsem pak po okrajích odřezala nožem, vyklopila jsem a nakrájela na plátky.

Vajíčka jsem vařila tak, aby měla ještě vláčnej střed – od bodu varu tak 5 minut.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

p317015066