Kateřina Lustigová - blogerka roku
Játra na červeném víně:

Pokud patříte stejně jako já do skupiny lidí, co játra naprosto zbožňujou, tak byste určitě měli znát tenhle jednoduchej a rychlej recept. A pokud vám játra v tomhle stavu opravdu vadí, zkuste si recept stejně uvařit, akorát hotovou směs rozmixujte, přendejte ji do nějaké formičky, zalijte máslem a dejte vše ztuhnout do ledničky. Vznikne vám totiž absolutně skvělá paštika, která většinou chutná i těm největším odpůrcům jater…

p8200152
Co budeme potřebovat:

2 porce, 40 minut

500 g kuřecích jater (mohou být i kachní)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
2 dcl červeného suchého vína
75 g másla
hrst čerstvého tymiánu
hrst čerstvého rozmarýnu
sůl a pepř
pečivo k podávání

Postup:

Nejdřív jsem játra zbavila přebytečných blan a všeho, co se mi na nich nelíbilo. Očištěný játra jsem nakrájela na stejně velký kousky (cca2-3 cm), propláchla jsem je a nechala okapat. Mezitím jsem si nakrájela na půlkolečka cibuli, najemno česnek a na pánvi jsem rozpustila máslo.

Na pánev jsem dala cibuli, na mírnym plameni jsem ji nechala změknout a přidala jsem na chviličku česnek. Když se česnek rozvoněl, přidala jsem játra a nechala jsem je zatáhnout (znamená to, že jsem čekala do chvíle, než játra dostanou svou typicky šedohnědou barvu, ale nebudou ještě uvnitř hotová). Pak jsem stáhla z větvičky lístky tymiánu, společně s nasekaným rozmarýnem jsem je přidala k játrům a všecko jsem zalila vínem. Na pánev jsem dala pokličku a játra jsem dusila do tý doby, než se víno téměř neodpařilo (trvalo to cca 15 minut). Vznikla mi tím skvělá omáčka. Na závěr jsem směs osolila a opepřila a servírovala jsem ji s opečeným toustem.

Tak šup do kuchyně!

K.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA