Kateřina Lustigová - blogerka roku
Jablečný koláč:

Myslím si, že tenhle koláč nemusím nijak víc představovat. Je to taková ta klasika, kterou známe z americkejch filmů a seriálů. Hlavně teda z toho jednoho konkrétního filmu, ale to bych tady víc nerozebírala, že jo…Vždycky jsem si myslela, že to je nějaká věda, ale pak mi teta ukázala nějakej její jednoduchej recept a já se do toho hned pustila. Říkám jednoduchej, protože normálně se s náplní v ostatních receptech daleko víc natrápíte. Tohle je fakt rychlovka a na chuti mu to teda vůbec neubírá! Pro zdravější verzi jsem zvolila celozrnnou žitnou mouku, ale můžete ho dělat i z klasický hladký, která je v původním receptu. Stejně tak jsem použila cukr třtinovej, ale klidně může bejt normální. Jenom si myslím, že když je možnost volby, tak proč to neudělat aspoň malinko zdravě.

p6170410
Co budete potřebovat:

Na křehké těsto:

300 g celozrnné žitné nebo hladké mouky
200 g studeného másla
50 ml mléka
špetka soli

Na náplň:

1 kg jablek (hodí se jablka kyselá, ale tentokrát jsem doma měla sladká a bylo to super)
80 g třtinového cukru
1 vrchovatá lžička skořice
60 g rozinek

1 vejce na potření těsta
pečící papír
potravinová fólie
kulatá forma o průměru 29 cm

Postup:

Mouku jsem si nasypala do misky, přidala jsem nakrájený máslo na kousíčky, špetku soli, mlíko a začala jsem těsto zpracovávat. Pokud máte robota, určitě vám to usnadní práci. Já jsem pracovala ručně a byla to jako vždycky celkem makačka. Těsto musí bejt totiž krásně hladký. Vypracovaný těsto jsem zabalila do potravinový fólie a dala jsem ho tak na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím jsem si oškrábala jablka a pomocí kráječe jablek jsem se zbavila jejich středu. Kráječ mi pomohl nakrájet jablka na menší kousky, ale každej z nich jsem ještě třikrát rozrkojila, abych měla krásný tenký plátky.

Odležený těsto jsem pak vyndala z lednice a rozdělila ho na dvě části. Rozložila jsem si na stůl pečící papír a na něm vyválela první část těsta tak, aby to byla kulatá placka, která bude přesahovat kraje formy. U křehkýho těsta je strašně těžký odhadnout, kdy ho vyválet, aby se nám netrhalo. Proto používám pro jistotu pečící papír, díky kterýmu těsto přenesu snadno, i když se třeba trošku trhá nebo lepí (pokud se lepí hodně, podsypte si ho trošku moukou nebo ho dejte znova vychladit). Pečící papír jsem pak obrátila na formu a těsto do ní přendala. Upravila jsem ho tam tak, aby bylo pokud možno všude stejně tlustý. Zbytek těsta, co přesahoval formu, jsem odkrojila nožem a nechala na závěrečný zdobení. Když se vám těsto někde ve formě roztrhne, tak ho normálně zase prstama dejte k sobě a nebo nějakou díru zalepte přebytečným těstem. V mističce jsem si pak smíchala cukr se skořicí a na dno formy jsem nasypala rovnoměrně asi třetinu týhle směsi. Na cukr se skořicí jsem nasypala nakrájený jablka, rovnoměrně jsem je rozprostřela, na jablka jsem nasypala rozinky a opět jsem všechno zasypala třetinou cukrový a skořicový směsi. Pak jsem stejně jako první část těsta rozválela i část druhou a přikryla jsem těstem zas celou formu. Přebytečný těsto jsem odkrojila a kraje první a druhý placky těsta jsem spojila.

Ze zbytku těsta pak můžete vytvořit nějakej ozdobnej okraj. Druh zvolte podle toho, kolik těsta vám zbyde. Já tentokrát zamotala dva tenký válečky těsta dohromady, ale minule jsem těsto vyválela, nakrájela ho na proužky a zapletla na okraje copánky. Jde čistě o estetickou věc, ale aspoň nevyhodíte zbytek těsta a zakryjete tak ty spoje těst.

Takhle připravenej koláč jsem potřela rozmíchaným vajíčkem, zasypala zbytkem cukru se skořicí a propíchala na několika místech vidličkou, aby se nám těsto co nejmíň nafukovalo. V troubě jsem ho pekla přibližně hodinu na 150°C dozlatova.

Před krájením koláč nechte úplně vychladnout a pak dávejte pozor při krájení prvního kousku. Těsto je totiž fakt křehký a první kousek jde urkojit vždycky celkem špatně.

Mně chutnal koláč jenom takhle samotnej, ale určitě si k němu můžete dát třeba i domácí šlehačku a ozdobit ho meduňkou nebo mátou.

Tak šup do kuchyně!

K.

Více receptů najdete v mojí kuchařce My Cooking Diary, kterou můžete koupit u mě v E-SHOPU

p6170327
p6170332
p6170336
p6170340
p6170344
p6170350
p6170352
p6170364
p6170366
p6170370
p6170368
p6170378
p6170381
p6170400
p6170404
p6170416
p6170414
p6170425

No a na závěr ještě ukázka, jak to vypadalo s copánkem, když jsem koláč pekla minule.

p5221406
p5221423