Kateřina Lustigová - blogerka roku
Huevos rancheros:

Pokud máte rádi mexickou kuchyni, tak byste určitě měli vyzkoušet i jejich snídaně. Tyhle rančerský vejce jsou příklad, jak taková mexická snídaně může vypadat. Pro někoho je možná nepředstavitelný, že si dá po ránu něco ostrýho, ale fakt to člověka nakopne. A pokud ostrý zrovna nemusíte, tak to chilli vynechte. I když mně to přijde jako věčná škoda, protože je to dost zdravý…

1
Co budete potřebovat:

2 lžíce oleje
1 střední červená cibule
2 stroužky česneku
1 paprika (já použila žlutou, ale může být i jiná)
1 chilli paprička
2 velká rajčata
200 g rajčatového pyré
3 lžíce červených fazolí
4 vejce
1/2 lžičky mletého římského kmínu
sůl a pepř
cukr
čerstvý koriandr a strouhaný sýr (cheddar)

Postup:

Cibuli jsem nakrájela na kolečka, česnek na plátky, očištěnou papriku na větší kostky, rajčata na menší kostky a chilli na kolečka (množství a druh dávejte podle sebe). Cibuli a papriku jsem opékala asi pět minut na oleji, pak jsem přidala česnek, chilli, římský kmín a pokračovala jsem ještě další minutu. Směs jsem zalila rajčatovým pyré, přidala jsem čerstvý rajčata, fazole, sůl a pepř. Všechno jsem promíchala, přiklopila pokličkou a dusila pět minut. V tuhle chvíli máte poslední možnost směs dochutit a promíchat. Pokud vám přijde směs kyselá, přidejte trochu cukru. Lžící jsem pak vytvořila ve směsi důlek a do toho jsem rozklepla vejce. Dávejte pozor, ať vám tam nespadne skořápka. Proces jsem opakovala čtyřikrát a pak jsem zase pánev přiklopila pokličkou a nechala asi čtyři minuty dusit. Bílek musí bejt uvařenej a žloutek by měl zůstat tekutej. Nakoukněte proto občas pod pokličku a sledujte, jak na tom vejce je. Hotový vejce podávejte buď s tortillou nebo klasickým pečivem a zdobte čerstvým koriandrem a sýrem.

Pro masožrouty doporučuju přidat do základu slaninu nebo nějakou klobásku.

Tak šup do kuchyně!

K.

2
3